Тенисът се намира в политически хаос, който е засенчил действията на корта. Това е мнението на бившия №3 Стан Вавринка в писмо, публикувано в петък в английския "The Times". 

В него швейцарецът говори за "тревожния спад в моралните стандарти" на тениса и акцентира върху няколко аспекта от продължаващите драми и неясноти в ръководните органи на мъжкия тенис.

Всичко започна преди няколко месеца, когато изненадващо стана ясно, че шефът на АТР Крис Кърмоуд няма да продължи да ръководи организацията поради желанието на Борда на директорите и Съвета на играчите за промяна.

В същото време обаче голям брой от водещите тенисисти, включително Вавринка, Рафа Надал, Анди Мъри и Роджър Федерер изразиха подкрепа към Кърмоуд и негласно противопоставяне на Съвета на играчите, воден от Новак Джокович.

Опозицията на Кърмоуд пък бе водена от Джъстин Гимелстоб, който бе един от представителите на играчите в Борда на директорите. Той обаче се оттегли от позицията, след като бе осъден на три години условно заради жесток побой над приятел на бившата си съпруга.

Докато течеше делото срещу Гимелстоб обаче той продължи да бъде един от най-важните хора в тениса. Именно Вавринка бе един от малкото, които открито заявиха, че това е недопустимо и Гимелстоб трябва да бъде изхвърлен от всякакви ръководни позиции.

Трикратният шампион от Големия шлем обаче е на мнение, че оттеглянето на Гилемстоб в никакъв случай не води до разрешаване на проблемите в тениса.

"Чувствам се длъжен да изразя моите виждания в този тъжен период на нашия спорт. Този епизод остави много от играчите, включително и мен, притеснени от посоката, в която тенисът се насочва."

На 14 май в Рим ще се проведе ключово гласуване на Борда на директорите на АТР, на което ще бъде избран и заместник на Гимелстоб.

Вавринка разкритикува открито членовете на Борда и на Съвета на играчите, споделяйки, че проблемът не е структурата на ръководството, а самите хора на ключовите позиции.

В писмото си той говори за "политически хаос" и "редица конфликти на интереси", които разрушават тениса.

"Няма място в нашия спорт за тези, които се държат като Джъстин. Липсата на реакция от хората, свързани с играта, особено в началото на сагата, когато той бе обвинен миналия декември, беше притеснителна. Това е ситуация, в която мълчанието се счита за съучастие."

Вавринка се обърна открито и към колегите си от Съвета на играчите, наричайки свалянето на Крис Кърмоуд за "дирижиран заговор."

"Много играчи смятат, че не са представени подобаващо през последните няколко месеца, през които политически стана толкова много. Съгласен съм с тях. Не искам да бъда асоцииран с никой, който е бил част от това, да не говорим да бъда представен от тях. Искам да бъда представляван от хора с ясни, силни етични ценности."

Джокович, който на практика е главен обект на тези критики от Вавринка, за момента не коментира темата. След ранните му загуби в Индиън Уелс и Маями обаче световният №1 призна, че му влияят "твърде много неща извън корта".