Джъстин Гимелстоб се оттегли от борда на директорите на АТР, след като преди дни бе осъден за побой.

Бившият тенисист от топ 100, който в последните години се превърна в един от най-влиятелните хора в тениса, получи 3 години условна присъда и 60 дни общественополезен труд, след като "не обжалва" обвинението.

Водещи имена като Анди Мъри и Стан Вавринка призоваха американеца да напусне позицията си на представител на играчите в АТР, а в крайна сметка Гимелстоб ги послуша.

"При настоящия климат не заслужавам да бъда на толкова влиятелна позиция", заяви Гимелстоб, който работи още като треньор и телевизионен коментатор.

Във вечерта на 31 октомври 2018 Гимелстоб е "удрял в главата и лицето повече от 50 пъти" приятелят на бившата си съпруга Рандал Каплан пред очите на бременната съпруга на Каплан Медисън и двугодишната му дъщеря. В следствие на случилото се съпругата е загубила детето.

Гимелстоб не призна вина, но не обжалва, което на практика е същото за съда. Той обаче оспорва "начина, по който вечерта бе изобразена."

"Тази вечер компрометира спорта и хората, които ми довериха авторитета да ги представлявам. Моята работа е да представлявам по най-добрия начин играчите, АТР и да бъде пазител на спорта. Моите избори и действия във вечерта на миналия Хелоуин не ми позволяват да го правя в този момент. Моята роля е да работа от името на играчите и спорта, а е ясно, че сега станах огромен товар и разсейване и за двете. Това не е нещо, което може или трябва да продължи."

Новите избори за борба на АТР са на 14 май в Рим, но Гимълстоб оттегля кандидатурата си и ще се концентрира върху разрешаването на личните и правни проблеми, които има пред себе си.