Франсис Тиафо триумфира на тенис турнира в германския град Щутгарт, след като обърна Ян-Ленард Щруф с 4-6, 7-6 (1), 7-6 (8) в драматичен финал, продължил над 2 часа и 10 минути.

Третият в схемата американец се оказа в ролята на догонващ в резултата в силен за сервиращите откриващ сет, в който представителят на домакините показа търпение и след пробив в седмия гейм, не изпусна инициативата до края на частта. Втората бе решена след тайбрек, като Щруф отрази три сетбола за Тиафо в десетия гейм, преди да вземе само точка в дългия гейм. Решителният трети сет отново мина под диктовката на сервиращите и закономерно се стигна до нов тайбрек. В него германецът пропусна мачбол при 7-6, а Тиафо се пропука при първите си два, но не сбърка на сервис при 9-8 в своя полза за крайната победа и титлата.

Двамата изиграха много качествен мач, като Щруф наниза 28 аса и цели 56 уинъра. От своя страна опонентът му завърши с 36 печеливши удара и едва четири непредизвикани грешки, като съумя да се добере до успеха, въпреки че съперникът му така и не бе пробит, спасявайки и трите шанса, открили се пред Тиафо.

За американеца това е трети трофей в кариерата и първи на трева. Той печели втора титла за годината, след като през април триумфира на роден клей в Хюстън. От своя страна 33-годишният Щруф загуби и третия си финал в професионалната кариера - миналия месец, той отстъпи на Карлос Алкарас в спора за трофея на Мастърса в Мадрид.