Анди Мъри получи тежък жребий, продължавайки подготовката си за турнира от Големия шлем Ролан Гарос, играейки в надпревари от Чалънджър веригата. Шотландецът, който днес навършва 36 години, сложи край на четиригодишното си чакане за титла, триумфирайки в Чалънджъра в Екс-ан-Прованс по-рано този месец. Но инерцията, набрана във Франция, не бе пренеса на Мастърса в Рим, където той отпадна още на старта от представителя на домакините Фабио Фонини.

Сега Мъри ще участва в нов Чалънджър – в Бордо, в опит да натрупа още срещи на клей, и потенциално да спечели още ранкинг точки, преди началото на Откритото първенство на Франция. Трикратният шампион от Шлема се изкачи до номер 42 в световната ранглиста след титлата в Екс-ан-Прованс и още една силна седмица може да го вкара сред поставените на Ролан Гарос. Британецът обаче е изправен пред труден старт в Бордо, тъй като може да започне срещу друг трикратен победител в Големия шлем – Стан Вавринка.

Мъри е поставен под номер 2 в основната схема на надпреварата, така че почива в първи кръг, докато Вавринка, който отстъпи на Григор Димитров във втори кръг в Рим, стартира срещу квалификант. Ако Мъри се справи с швейцареца, следващият му съперник може да бъде 50-ият в света Юго Умбер. Третият в схемата Ришар Гаске също е в половината на шотландеца, докато Ян-Ленард Щруф, който наскоро игра финал на Мастърса в Мадрид, е номер 1 в схемата.

Рафаел Надал няма да участва в Бордо, след като отказа „уайлд кард“ за турнира. Испанският Матадор не е играл официален мач от Аустрелиън Оупън насам поради контузия и е под въпросителна за защита на титлата си в Париж. Турнирният директор в Бордо Жан-Баптист Перлан каза, че е поканил Надал да участва в Чалънджъра, но агентът му Карлос Коста отклонил предложението. „Предложих му един от „уайлд кардите“. Карлос Коста много вежливо отвърна, че Надал продължава подготовката си у дома в Манакор, че не е все още готов и е под въпрос за Ролан Гарос“, разкри Перлан за L’Equipe. Откритото на Франция стартира на 28 май.