Рио де Жанейро - градът на най-голямата статуя на Исус Христос, градът на красивите плажове и градът на най-прочутия карнавал в света. През тази седмица обаче големият карнавал ще бъде на клей кортовете на жокейския клуб "Бразилейро".

Защото именно той е арена на втория изобщо за годината турнир от категория АТР 500. Първият такъв беше в "Ахой Арена" в Ротердам и завърши с успех на Роджър Федерер. Сега обаче обстановката се променя коренно. Свикнали сме по това време на годината турнирите да се провеждат на твърда настилка. Тези, които обичат да играят на клей обаче получават добра възможност с четири седмици с турнири на червено. Две от тях минаха с надпреварите в Кито и Буенос Айрес от категория АТР 250, но в Рио нещата са много по-сериозни и откъм точки, и откъм награден фонд, съответно и откъм участници.

Защото във втория по население бразилски град ще участват трима играчи от топ 10 и общо 6 от топ 25 на световната ранглиста!

№1 в схемата е Марин Чилич, който се намира на рекордното в кариерата си трето място в света. В два от последните три турнира от Големия шлем хърватинът стигна до финала и само великият Роджър Федерер му попречи да достигне до втора титла от най-престижните четири. За него това ще бъде дебют в Рио и шанс за 11-и пореден сезон да спечели АТР титла.

Само че големият фаворит, когато става дума за клей, е друг и се казва Доминик Тийм. В последните години австриецът се утвърди като може би най-добрия клей специалист след Рафаел Надал. В неделя Тийм спечели титлата в Буенос Айрес, а именно той е и шампион в Рио от 2017-а. Той е и един от двамата, които са съумявали да победят Голямата четворка на Федерер, Надал, Джокович и Мъри на клей.

На червено традиционно има и "испанска армия" от цели шестима тенисисти в основната схема. Те са предвождани от третия и четвъртия в схемата съответно Пабло Кареньо Буста (финалист от 2017) и Алберт Рамос-Виньолас (полуфиналист от 2017), но включва и асове като Фернандо Вердаско и Виктор Гарсия-Лопес.

На линия е и двукратният шампионът в Рио Пабло Куевас, а няма как да пропуснем и имена като Фабио Фонини, Диего Шварцман и атрактивния французин Гаел Монфис. Ще видим в действие и сензационният четвъртфиналист от Аустрелиън Оупън Тенис Сандгрен.

Още в първия кръг има интересни мачове като Тийм-Душан Лайович, Фонини срещу местния любимец Томас Белучи и Шварцман срещу норвежкия талант Каспер Рууд.

Чилич започва срещу Карлос Берлок, а най-високо поставеният в неговата половина е Рамос-Виньолас. В половината на Тийм пък е и Кареньо-Буста, който стартира срещу Марко Чекинато.

През цялата седмица Mtel Sport 1 ще излъчва турнира в Рио като преките излъчвания стартират тази вечер от 21:30 часа българско време. Мачове ще има и в първите часове на новия ден.