Сърбия е първият финалист на ATP Cup след безапелационна победа с 3:0 над Русия. Новак Джокович победи Даниил Медведев в един от най-драматичните и красиви мачове в три сета в последните години. Световният №2 надделя над руснака с 6-1, 5-7, 6-4 след близо три часа игра.

По този начин двубоят на двойки бе без значение, след като в първия мач Душан Лайович поднесе изненадата и победи Карен Хачанов със 7-5, 7-6 (1), с което даде аванс на сърбите. Все пак тандемът Троицки/Чачич победи с 6-4, 7-6 (7) опонентите си Габашвили/Кравчук.

В началото на мача Джокович игра брилянтно и често караше опонента си да играе на мрежата, покавайки разнообраие при ударите. Всичко в играта на сърбина се получаваше в този период. В първите шест гейма световният №2 загуби едва две точки на сервис и в същото време беше реализирал два пробива. При 1:5 Медведев най-после се посъбуди и стигна до възможност за връщане на един пробив, но това не бе достатъчно и сетът завърши – 6-1 в полза на Джокович.

Новак поведе и с пробив във втория сет и всички си мислеха, че двубоят е приключил, но интересното тепърва предстоеше. Последва маратонски гейм продължил 12 минути. Руснакът играеше сякаш сега започваше мача, спаси шест геймбола и при четвъртата си възможност върна пробива с прекрасен минаващ удар.

Ролите бързо се смениха и световният №5 успя бързо да пробие още веднъж за 3-1. Медведев успя да удържи на натиска на Джокович, което изнерви сърбина и той счупи ракетата си.

При 2-4 Ноле отново бе лишен от пробив при първия си брейкбол, но стигна до втори и този път опонентът му сгреши. След това сърбинът бързо стигна до 4-4. Характерът на Медведев бе демонстриран при 5-5 и 30:30, когато той реши да изпълни втория си начален удар със силата на първи, хващайки ъгъл на сервис на полето – нещо, което предизвика невярваща усмивка на противника му. Джокович трябваше да сервира, за да остане в сета и направи резултата в подаването си 30:30 след прекрасна игра на мрежата. Момент по-късно обаче допусна двойна грешка и съперникът му материализира още първия си шанс да затвори втората част – 7-5.

Решителният сет започна спокойно. След това Новак бе принуден да премине през равенство в четвъртия гейм. Все пак той се спаси, но не лесно – 2-2. След това пак властваше здравата битка. В петия гейм макар Медведев да показа добра защита, пробивът стана факт след изумително разиграване.

Битката продължи до самия край на срещата. При 5-4 Джокович сервираше за победата с 30-0, но Медведев не искаше да се предаде.

При 40-40 станаха свидетели на надстрелване от основната линия, в края на което малко не достигна на Медведев да завърши с къса – първият мачбол беше факт. На Джокович все пак му се наложи да отражи брейбол преди да изпрати Сърбия на финал.

Там „плавите“ ще срещнат един измежду домакина Австралия или Испания. Двубоят между тях стартира по-късно.