След като квалификантът Мирза Башич спечели DIEMA XTRA Sofia Open, квалификант триумфира и на друг от АТР 250 турнирите през седмицата, този в Кито. Там това направи испанецът Роберто Карбайес Баена.

Надали някой очакваше подобно развитие, след като почти годна роденият в Гранада тенисист не бе печелил мач от АТР турнир. Той обаче мина през пресявките, след което победи и трима поставени като на четвъртфинал и полуфинал постигаше обрат от сет пасив. Не по-малка бе драмата в неделния финал срещу сънародника му Алберт Рамос-Виньолас, в който Карбайес Баена триумфира с 6:3, 4:6, 6:4 за 2 часа и 28 минути.

Квалификантът Башич е големият шампион на DIEMA XTRA Sofia Open!

"Благодаря на моето семейство и моите родители. Те са с мен откакто съм малък и винаги са били зад мен. Ще празнуваме в Испания. Не очаквах това, когато дойдох в Кито, но всеки ден се подобрявах и вече имам титлата. Влязох в топ 100 за първи път преди две години, но се нуждаех от добър АТР турнир", заяви шампионът.

Така испанецът се присъедини към Мирза Башич като тенисист с първа АТР титла през 2018-а. За трета поредна година се случва и двама тенисисти да спечелят първия си трофей в един и същ ден след Лука Пуй (Метц) и Александър Зверев (Санкт Петербург) през 2016 и Петер Гойовчик (Метц) и Дамир Джумхур (Санкт Петербург) през 2017.

Освен това, за първи път от януари 2015 насам двама тенисисти печелят първа титла в един и същ ден. Тогава това направиха Виктор Троицки в Сидни и Иржи Весели в Оукланд.

Със спечелените 250 точки Карбайес Баена ще се изкачи с повече от 30 места до рекордното си 76-о място в света. Рамос-Виньолас пък се завръща в топ 20.