Мирза Башич е големият шампион на DIEMA XTRA Sofia Open! В много качествен финал, противопоставил двама изненадващи съперници, босненецът победи Мариус Копел в равностойна над двучасова битка - 7:6(6), 6:7(4), 6:4.

Преди точно седмица Башич бе на път да загуби в първия кръг на квалификациите от Александър Лазов, но 7 дни и 7 победи по-късно босненецът стигна напълно заслужено до първата си АТР титла. Той се превръща и в едва втория тенисист от своята родина с АТР титла, след като през 2017 това направи Дамир Джумхур.

Лазов, Томислав Бъркич, Флориан Майер, Филип Колшрайбер, Максимилиан Мартерер и Стан Вавринка бяха победени за достигането до финала, а в сблъсъка за титлата Башич се справи и с мощния Копил.

Със сигурност нямаше да е незаслужено румънецът също да стигне до първата си АТР титла, но в решителните моменти в първия и третия сет Башич бе по-солиден и така стигна до най-големия успех в своята кариера.

Както и в предишните си мачове, Копил бе истинска машина от начален удар, но Башич на свой ред отговаряше със солиден начален удар, както и с изключителна защита, която в много моменти превръщаше във великолепна контраатака.

В първите два сета двамата си размениха по един пробив и тайбрек трябваше да определи победителя. Закономерно се стигна до трета решителна част, в която пробив за 5:4 в полза на босненеца се оказа достатъчен за шампионската титла.

Така Башич наследява Григор Димитров като шампион в София. С големия си успех той ще влезе за първи път в кариерата си в топ 100. Копил, за когото това също бе първи АТР финал, наградата ще бъде също голям скок от 19 места до рекордното 74-о.

Ето как се разви мачът в подробности:

След два бързи гейма за сервиращите, първият пробив стана факт в третия гейм и бе в полза на Башич. След двойна грешка резултатът бе 0:30, а спечелена от босненеца престрелка на мрежата доведе до три последователни брейкбола. При 30:40 Копил направи непредизвикана грешка от форхенд и това доведе до пробива.

Той бе затвърден, а Башич бе близо и до втори след стоп воле на съперника в мрежата за 30:40 при 1:3. Сервисът обаче помогна на Копил да запази пасив от само един пробив, а това се оказа важно в последствие.

При 5:4 босненецът сервираше за сета, но след добра атака от бекхенд и къса в следващото разиграване Копил направи 0:30. Смело излизане на мрежата и технично стоп воле пък осигури трите поредни шанса за връщане на пробива. Третият от тях бе оползотворен от световния №93, а малко след това се стигна до тайбрек.

В него Копил имаше ранен аванс от минипробив след атака на мрежата за 2:0. Равенството бе възстановено след форхенд в мрежата на румънеца за 4:4. Башич първи стигна до минипробив при 6:5, но по-високо ранкираният тенисист се справи с добра атака на мрежата. Само че в следващото разиграване румънецът пресили бекхенда си и така даде втори сетбол на Башич, този път на негов сервис. Босненецът трябваше да играе на втори сервис, но Копил отново не действа умело и така сетът приключи.

Вторият сет започна с пробив за изоставащия в резултата. В него Копил заигра много прецизно на ретур, оттам си създаваше предимство и това доведе до два шанса за ранен пробив при 15:40. Първият бе отразен от Башич, но не и вторият.

Много важен за румънеца бе и следващият гейм, в който се премина през равенство, за да се стигне до затвърждаване на брейка. В следващите си три сервис гейма Башич не даде дори точка на съперника, но той на свой ред също печелеше уверено подаванията си и така поведе с 5:3.

В следващия гейм Копил дори достигна до сетбол след двойна грешка за 30:40. Първият сервис обаче спаси Башич и той накара съперника си да сервира за спечелване на частта.

А това не се оказа никак лесно, въпреки спокойните геймове на негов начален удар до момента в сета. Геймът започна с двойна грешка, а бекхенд в аут на румънеца доведе до 15:40. Стоп воле донесе успех за Копил при първия брейкбол, но при втория слайс бекхенда не сработи, а Башич размина на мрежата с форхенд по късия диагонал.

Башич спечели и следващия гейм и така Копил трябваше да сервира за оставане в битката за трофея. Босненецът бе на две точки от успеха при 30:30, но съперникът му се справи и вкара сета в нов тайбрек.

Той започна с минипробив за румънеца, но Башич го върна при 3:3, когато отправи мощен форхенд към излезлия на мрежата съперник, чието стоп воле не се получи. Копил обаче стигна до нов минибрейк за 5:3 и този път нямаше какво да го спре към оползотворяване на втория си сетбол.

Румънецът пренесе доброто ниво и в началото на третата част, в която печелеше лесно сервис геймовете. Башич пък трябваше да спрасява два шанса за пробив още в първия гейм. При 3:3 обаче румънецът бе този, който трябваше да демонстрира железни нерви при два брейкбола. В тези моменти верен спътник му беше отличният начален удар.

При 4:4 босненецът нанесе своя голям удар. След страхотна защита той стигна до брейкбол при 30:40, който бе отразен със сервис. Само че двойна грешка на Копил доведе до нов шанс, оползотворен след добро излизане на мрежата.

Башич сервираше за мача и се справи като голям шампион – гейм на 15 и първа АТР титла!