Новак Джокович е първият финалист на Мастърса в Рим. В първата от двете полуфинални срещи, сърбинът се наложи изключително трудно срещу Милош Раонич – 6:7(5), 7:6(4), 6:3 след битка, продължила точно 3 часа.

Младият канадец предложи най-добрия си тенис и максимално затрудни световния номер 2, но все пак Ноле успя да се справи и да се класира за поредния си Мастърс финал.

От самото начало на двубоя Раонич заложи на мощния си сервис, който на моменти тотално отчайваше съперника му. Канадецът обаче стоеше добре и в разиграванията. И двамата имаха по няколко брейкбола, които обаче не реализираха. При 5:4 Раонич дори имаше сетбол на сервис на Ноле, но сърбинът отрази опасността и сетът продължи. Стигна се до тайбрек, в който Джокович поведе с 3:0, но последваха 6 поредни точки за съперника му, който в крайна сметка след 7:5 поведе със сет преднина.

В началото на втората част двамата си размениха по един пробив, а в крайна сметка сетът отново се реши в тайбрек. Този път Джокович бе максимално концентриран и спечели със 7:4.

Номер 2 в света се възползва от психологическото си предимство и набързо поведе с 2:0 в третия сет. При 5:3 Ноле проби за втори път и така след точно 3 часа узакони мястото си на финала, където очаква победителя от втория полуфинал, в който Григор Димитров се изправя срещу Рафаел Надал.