Григор Димитров отпадна безславно на Мастърс турнира в Монреал след поражение в три сета от Робин Хаасе - 6:7(3), 6:4, 1:6 след 2 часа и 10 минути игра в двубой от третия кръг на Мастърс надпреварата в Канада.

Както и в първия си двубой срещу Миша Зверев, и в този двубой Григор бе далеч от нивото от началото на годината и от играта, която знаем, че може да демонстрира. Сервисът отново бе бледа сянка на оръжие, а двойните грешки във важни моменти носеха много трудности. 

Освен в началните 20-30 минути на мача, българинът сякаш не играеше с настроение, а освен това така и не мога да се настрои на началния удар на съперника. Нервността от пропуснатите шансове също изигра роля в играта на Димитров, който допусна първо поражение в три мача от Хаасе.

По този начин Григор за пореден път пропусна отличен шанс за пробив в голям турнир при положение, че схемата пред него изглеждаше открита поне до полуфиналите. При победа над Хаасе Димитров щеше да срещне непоставения Диего Шварцман на четвъртфинал и щеше да има отличен шанс за класиране в топ 4 на надпреварата.

Това обаче не се случи, а до голяма степен вина затова имаха огромния брой непредизвикани грешки. Въпреки всичко това, Григор имаше всички шансове за успех в двубоя. В първата част той изглеждаше по-солиден на корта, но при 6:5 не успя да реализира сетбол на сервис на съперника, след което изигра много слаб тайбрек, в който направи няколко двойни грешки и сам предаде частта на съперника.

Във втория сет Димитров не се предаде, а търсеше пробива. Той дойде при 3:2 и въпреки рибрейка, световният №11 постигна още един за 5:4, след което успя да затвори сета и да вкара мача в трета част. И вместо психологическото предимство да е на страната на българина, той даде инициативата на съперника, който постигна пробив за 3:1. След това Гришо сякаш се обезкуражи, допусна нов пробив на 0 и така набързо загуби сета с 1:6, а с това и мача.

Ето и как се разви мачът в подробности:

Първи сет 6:7(3)

Григор започна мача с два сбъркани форхенда, с които набързо си докара неприятности в подаването си. Стигна се до две равенства, но все пак Димитров успя да вземе гейма.

След продължително разиграване българинът поведе с 30:0 в сервиса на съперника, но Хаасе съумя да спечели следващите четири разигравания за 1:1. 

Последваха четири гейма, в които посрещащите спечелиха общо две точки и закономерно набързо резултатът стигна до 3:3.

В ключовия седми гейм Григор направи две двойни грешки и даде първи шанс за пробив пред съперника. Той бе неутрализиран с чудесен сервис, но след това последва нов брейкбол след блестящ минаващ форхенд по диагонала. И той бе отразен, след което Димитров си осигури геймбол с маратонско разиграване от 21 удара. Опасността бе преодоляна, а веднага след това на свой ред Хаасе трябваше да преминава през трудности. Двойна грешка направи резултата 15:40, но оттам последваха три поредни аса и Хаасе все пак спечели подаването си.

Българинът отново имаше проблеми на свой сервис като трябваше да отразява точка за пробив. И този път той се справи, след което обаче холандецът бе безкомпромисен, сервирайки за оставане в сета. Григор успя да си осигури минимум тайбрек в сета, а при 15:30 бе на две точки от успеха в частта. Двойна грешка при 30:30 му осигури и сетбол. При него обаче Хаасе игра чудесно и все пак вкара сета в тайбрек.

И както до този момент играеше по-добре от съперника, Димитров изигра много слаб тайбрек. Той започна с пресилен бекхенд и минипробив за съперника. Той бе набързо върнат, но след това българинът загуби и двете си подавания като при второто направи двойна грешка.  Хаасе отвърна със същото, но Григор отново предаде сам тайбрека с поредната двойна грешка за 3:6. Тя осигури три сетбола на Хаасе и с ас при първия холандецът приключи сета.

Втори сет 6:4

В началните моменти на втората част не изглеждаше, че лошият развой на първия сет е повлиял на Григор. Още в първия гейм той пропусна шанс за пробив, а след това спечели първите си два сервис гейма на 0. При 2:2 Григор отново си осигури шанс за пробив, който за пореден път бе спасен от Хаасе. Българинът обаче не се предаде, стигна до още един брейбол, който все пак отиде на неговата сметка с двойна грешка на съперника за 3:2.

И след като до този момент сервираше перфектно във втория сет, Григор се пропука в момента, в който трябваше да затвърди пробива. При 30:40 стоп воле в аут от ракетата на българина значеше рибрейк и 3:3.

След нови два бързи гейма, Григор отново постави под напрежението подаването на своя съперник и с много разнообразна игра стигна до шанс за пробив. Минаващият му не мина, а Хаасе отрази и втора опасност с ас. Димитров обаче бе решен да стигна до важния пробив в края на сета. С ретур на линията, който не бе добре преценен от холандеца, се стигна до трети шанс, но и в този случай мощният сервис спаси световния №57.

Със смела атакуваща игра и форхенд уинър Гришо стигна ди четвърти брейкбол само в този гейм, а отново двойна грешка сложи края.

Родениятъ в Хасково тенисист поведе с 5:4 и сервираше за успеха в сета. Геймът започна с двойна грешка, но след нея последваха три поредни точки за Димитров и два сетбола. Още една двойна грешка обаче прати първия в историята, а след това форхендът от трудна позиция бе в аут, за да се стигне до равенство.

С хубав сервис все пак Гришо стигна до нов сетбол, при който зрелищен форхенд сложи край на сета и вкара мача в трети сет.

Трети сет 1:6

Решителната част започна с уверена игра на двамата в подаванията им, но за съжаление Григор се пропука първи. Това се случи при 1:2, когато Хаасе реализира шанса за пробив и поведе с 3:1. Димитров имаше своите шансове да направи рибрейк, но това не се получи и холандецът се доближи на два гейма от успеха.

Последва кошмарен гейм, в който българинът направи куп непредизвикани грешки, а съперникът се възползва максимално и стигна до пробив на 0. Нямаше какво да спре холандецът, който с още един гейм на 0 сложи край на мача.