Петък е, а това значи само едно - ще има тенис четвъртфинали. През тази седмица едновременно вървят два силни турнира от категория АТР 500 - в Лондон и в Хале.

Е, в английската столица за съжаление Григор Димитров вече отпадна, което ни позволява да хвърлим по-задълбочен поглед и върху случващото се в Германия. А там определено е интересно и пълно с изненади!

Всъщност до топ 8 на надпреварата стигнаха само двама от осемте поставени. А да не говорим, че световният №1 бе пред отпадане. Да, става въпрос за Роджър Федерер, който можеше да хвърли организаторите в много неприятна ситуация - без германци и без най-голямата звезда.

В много труден двубой от втори кръг Маестрото трябваше да отрази два мачбола на Беноа Пер преди все пак да победи французина в тайбрека на третия сет. Така швейцарецът продължава своята борба за рекордна десета титла от Хале. Залогът е и друг. Всичко друго освен трофей за Федерер ще означава поредната смяна на върха в ранглистата, където отново би се настанил Рафа Надал.

Другият поставен, който още е в играта, е четвъртият Роберто Баутиста Агут. Испанецът не е толкова известен с играта си на трева, но пък вече победи в по два сета Ян-Ленард Щруф и Робин Хаасе.

И така стигаме до дългия списък на отпаднали. В него са считаните за най-големи конкуренти на Федерер Александър Зверев и Доминик Тийм. Като че ли двамата дадоха жертва от усилията си на Ролан Гарос. Германецът очевидно не бе на 100% и загуби скоропостижно от своя връстник Борна Чорич още в първи кръг. Тийм пък преодоля Миша Южни, но след това преклони глава пред Юичи Сугита.

Лука Пуй също изглеждаше с добри шансове, но не така мислеше Стефанос Циципас. Талантливият грък го победи с 6:2, 7:6(3) само за да отпадне в следващия кръг от квалификанта Денис Кудла!

И за Кей Нишикори вторият кръг бе максимумът тук, тъй като Карен Хачанов се оказа доста по-добър от него - 6:2, 6:2. И местният любимец и шампион от 2011 Филип Колшрайбер не успя да достигне до топ 8. Баварецът взе с 6:4 първия сет на австралиеца Матю Ебдън, но след това всичко се промени - 6:1, 6:2 за Ебдън!

Последният шанс на домакините се казваше Флориан Майер, който стигна до втори кръг, отстранявайки шампиона от Хертогенбош Ришар Гаске. Но и Майер си намери майстора в лицето на Андреас Сепи.

Е, доста от изброените герои ще видим в действие в петъчните четвъртфинали. За много от тенисистите това е огромен шанс да стигнат до полуфиналите и определено ще дадат всичко от себе си, за да го постигнат. А големият въпрос сякаш е има ли кой да спре Роджър Федерер. Често големите минават през тежък мач като този на Маестрото с Пер само за да доминират до края. Дали такъв е случаят ще разберем от прякото предаване на MAX SPORT 2.

То започва в 13 часа с първия мач за деня, който изглежда и най-изненадващият - Юичи Сугита срещу Денис Кудла. След тях е двубоят на Федерер с Матю Ебдън, а след това програмата продължава с Хачанов - Баутиста-Агут и Сепи - Чорич.