Роджър Федерер мина през истинско френско мъчение, но в крайна сметка успя да победи Беноа Пер, след като преди това отрази два мачбола на съперника си.

Изключително интересният и равностоен двубой от втория кръг на турнира в Хале завърши след над 2 часа игра при краен резултат 6:3, 3:6, 7:6(7) в полза на №1 в света.

При загуба Маестрото щеше отново да сдаде лидерската позиция, но в крайна сметка продължава към четвъртфиналите и голямата си цел да спечели 10-а титла от Хале.

Първият сет вървеше гейм за гейм до седмия. В него Федерер отрази първия брейкбол в мача, а след това на свой ред проби за 5:3 и нямаше проблеми да затвори сета на свой сервис.

Първият гейм на втората част бе маратонски, а швейцарецът пропусна два шанса за пробив. Едва ли обаче някой очакваше това, което последва. Още три гейма в полза на Пер и 4:0 за французина.

Маестрото върна единия пробив, но Пер успя да отбрани аванса си и след 6:3 вкара двубоя в трети решителен сет.

В него Федерер отново повиши нивото си на сервис, но пък в същото време и Пер печелеше подаванията. В осмия гейм французинът отрази един брейкбол, а след това в 12-ия още два, които бяха и точки за спечелване на мача от страна на №1 в света.

Така всичко трябваше да се реши в тайбрек. В него Пер бе на точка от голямата победи при 6:5 и 7:6. Само че Маестрото така и не се даде, отрази и двете възможности и при 9:7 вдигна победоносно ръце.

На четвъртфиналите негов съперник ще бъде Матю Ебдън, който победи в три сета шампиона от 2011 Филип Колшрайбер.

Борна Чорич също е в топ 8 след 6:4, 6:2 срещу Николоз Басилашвили.