Повече от един месец измина от последната победа на Григор Димитров. Така казано, може и да звучи направо стряскащо, но фактите говорят, че световният №4 се намира в серия от три поредни загуби. Тя започна от поражението от Роджър Федерер на финала в Ротердам и продължи с ранните отпадания от Малек Джазири в Дубай и от Фернандо Вердаско в Индиън Уелс.

И докато за загубите от Федерер и Джазири може да намерим оправданието и в здравословното състояние на Григор, то срещу опитния испанец Вердаско българинът просто не показа достатъчно солиден тенис.

Но хайде стига с тези загуби! Вече стартира Мастърса в Маями, а в следващите дни Григор има чудесна възможност да докаже думите си, че започва отново да намира ритъма си и да сложи край на лошата серия.

Защото, нека си го кажем, като поставен под №4, след феноменалния сезон 2017 и с амбициите, които Григор има, той е длъжен да стига поне до четвъртфиналите на турнирите от Мастърс сериите. Факт е, че през годините българинът винаги е имал трудности в „слънчевия дубъл” Индиън Уелс и Маями, но това не трябва да е оправдание. Самият той сподели, че с оглед на последните седмици е намалил собствените си очаквания, което може да се окаже правилна стратегия. Затова нека просто погледнем към първия му мач на „Крендън Парк” – комплексът, който за последна година е домакин на турнира преди преместването му на стадиона на Маями Долфинс „Хард Рок”.

Гришо си спомни с носталгия за преживяното на "Крендън Парк"

Григор има хубави спомени на тези кортове още от юношеските си години, така че ще иска да се раздели с тях по подобаващ начин. За целта абсолютно задължително е старт с победа. Първият съперник на Григор е Максимилиан Мартерер – 22-годишен германец, играещ с лявата ръка, който се радва на сериозно израстване в последните две години. В момента той е под №73 в света и притежава мощен сервис, но не би трябвало да е проблем за Григор в първия мач помежду им. Двубоят ще се излъчва тази вечер по Mtel Sport 1 като е с начален час не преди 23 българско време.

Ако погледнем напред, в следващия кръг най-вероятно съперник би бил Ришар Гаске, а след това някой измежду Диего Шварцман и Милош Раонич. За осминафинал с Хуан Мартин дел Потро или Новак Джокович няма даже да споменаваме, нека гледаме стъпка по стъпка!

Григор: Мотивацията я има, винаги очаквам много от себе си

Само че като стана дума за Дел Потро и Джокович, няма как да не признаем, че това е най-силната четвъртина в схемата. Защото така нареченият суперкомпютър, който прави анализи и предвиждания, поставя Григор, сърбинът и аржентинецът  в топ 4 на фаворитите за спечелване на турнира.

От статистическа гледна точка, именно Ноле би бил огромният фаворит. Бившият №1 има 16 поредни победи в турнира, печелейки титлите през 2014, 2015 и 2016. Той е рекордьор по трофеи с ъс 6, колкото има и неговият треньор Андре Агаси. В дните преди старта Джокович заяви, че за първи път от дълго време тренира без болка, което ни дава надежди да го видим в добра светлина. В Индиън Уелс Джокера загуби първия си мач от Таро Даниел и показа, че има дълъг път пред себе си. Следващата крачка няма да е лесна, защото в петък вечер той излиза срещу винаги опасния Беноа Пер.

Дел Потро е фаворитът в най-добра форма. Кулата от Тандил спечели Индиън Уелс след изключителен финал с Роджър Федерер и ясно демонстрира това, което винаги сме знаели – че когато е добре физически, е сред най-добрите в света.

Той започва с мач срещу Робин Хаасе, а после може да следва сблъсък с друг от завръщащите се след контузия в лицето на Кей Нишикори.

Обичайният фаворит пък е Федерер. Маестрото се нуждае от четвъртфинал, за да запази първата позиция в ранглистата и след Маями. Началото за него е срещу австралиеца Танаси Кокинакис.

Не трябва да пропускаме и втория в схемата Марин Чилич, който среща Пиер-Юг Ербер. Други интересни мачове на този ранен етап са Давид Гофен-Жоао Соуса, Дамир Джумхур-Денис Шаповалов, Александър Зверев-Даниил Медведев и още много. Всичко това можете да гледате в следващите дни по Mtel Sport 1.