Турнирът в Ротердам се превърна в поредното разочарование за световния номер 4 Александър Зверев от началото на годината. Младият германец отпадна още във втория кръг, като изненадващо не успя да преодолее съпротивата на италианския ветеран Андреас Сепи. 

34-годишният ветеран изнесе урок на младока и след 6:4, 6:3 намери място на четвъртфиналите. Той имаше нужда от 79 минути, за да изкове успеха си, а в следващия етап ще чака победителя от мача между Пиер-Юг Ербер и Даниил Медведев. 

Мачът започна по вкуса на Зверев. Той проби още в първия гейм, затвърди го на свое подаване и всичко вървеше по мед и масло. Но не за дълго. Сепи върна пробива в шестия гейм и го затвърди в следващия, за да поведе с 4:3. 

След това последва малко очаквана развръзка. Двамата си размениха три пробива, като на сервис на съперника си Сепи поведе с 40:0 и реализира още първия си сетбол и след 6:4 дръпна с 1:0 сета. 

Втората част беше не по-малко оспорвана. В нея всичко вървеше гейм за гейм до 3:2, след което италианецът реализира така важния пробив, който се оказа и единствен в тази част. Впоследствие и двамата си взеха подаванията и това се оказа достатъчно за Сепи да извоюва и крайния успех в мача след 6:3. 

Така една от бомбите в турнира беше хвърлена, като поставеният под номер 3 в схемата Зверев е най-високопоставената жертва до момента. Неговото отпадане пък разчисти изцяло пътя на Роджър Федерер към първото място в света, като по пътя му до финала вече няма поставени играчи. Място дори на полуфинал ще му гарантира връщане на световния връх.