Даниил Медведев постигна голямата изненада на Мастърса в Монте Карло, след като на четвъртфиналите победи двукратния шампион в Княжеството и световен №1 Новак Джокович след 6:3, 4:6, 6:1.

Руснакът бе загубил и трите си мач срещу Джокович до момента, но с първата си победа над действащ №1 си осигури място в топ 4 на турнира. Преди началото на турнира Медведев имаше едва две победи на клей от 11 АТР мача на червено. Това обаче не му попречи в рамките на два дни да запише втората и третата си победи над тенисисти от топ 10. В четвъртък шампионът от Sofia Open победи в три сета №8 Стефанос Циципас, а днес изхвърли и лидера в световния тенис. За Джокович това е едва второ отпадане на 1/4-финал от 9 участия на този етап.

В хода на целия мач Медведев постигна 5 пробива от 10 възможности затова. Джокович също бе с 50% успеваемост, но пробивите в подаванията на руснака бяха едва два.

Първият такъв му донесе успеха във втория сет след превъзходството на съперника в първия. В решителната част обаче отново Медведев взе преимущество. С два пробива руснакът стигна до 5:1 и сервис за спечелване на мача. 15-кратният шампион от Големия шлем върна един и сякаш даде минимална надежда за обрат, но нищо подобно не се случи. Още в следващия гейм Медведев отново го проби и след 2 часа и 20 минути игра продължи напред. Джокович направи необичайните за него 47 непредизвикани грешки в хода на мача, с което помогна доста на съперника си.

На полуфиналите съперник на Медведев ще бъде друг руснак в лицето на Душан Лайович, който победи италианеца Лоренцо Сонего с 6:4, 7:5 и продължи отличното си представяне след успеха над един от големите фаворити Доминик Тийм.