В понеделник вечер започва първият голям турнир от сезона на хард в Северна Америка - Мастърсът в Торонто. С него започва и сезонът на истината за Григор Димитров. Българинът загуби още в първи кръг на Уимбълдън и оттогава не е играл в нито един турнир. Въпреки това, тази седмица той отново се изкачи на пето място в световната ранглиста заради загубата на точки от Кевин Андерсън.

Това обаче не трябва да заблуждава Григор и всички, които му стискат палци. Защото от актива от 4610 точки, който има Димитров, голяма част бе спечелен именно в последните месеци на миналия сезон. Само 2500 точки идват от първата му Мастърс титла в Синсинати и от Финалите на АТР в Лондон. А опасността Григор изобщо да няма възможност да защитава 1500-те точки от английската столица е реална. Защото за целта Григор трябва да бъде в топ 8 в края на сезона, а това няма да е никак лесна задача.

Обръщайки поглед на годишната класация виждаме, че българинът е 18-и в нея с 1430 точки и на точно 1400 от осмия към момента Кевин Андерсън. Това пък значи, че ако иска да защити спечелените позиции, Григор ще трябва да се представи на много високо ниво в следващите седмици.

Добрата новина е, че се завръщаме на любимата му твърда настилка, където Григор се чувства прекрасно. Още в Торонто изглеждат задължителни поне няколко победи, които и да върнат самочувствието му.

Българинът е поставен под №5 и като такъв почива в първи кръг. Още първият съперник обаче може да е испанецът Фернандо Вердаско, който трябва за целта да победи Петер Гойовчик. Димитров има две загуби срещу него през тази година, така че може да получи шанс за реванш. В трети кръг пък най-сериозните евентуални съперници са Давид Гофен и Милош Раонич, които оформят един от супер сблъсъците на първи кръг.

Както е логично на Мастърс турнир, всички големи звезди са на линия с изключение на Роджър Федерер, който ще рестартира сезона си в Синсинати.

№1 в схемата е лидерът в световната ранглиста Рафаел Надал, който започва участието си срещу Джаред Доналдсън или Беноа Пер. В трети кръг обаче препятствието ще е много голямо, защото съперник най-вероятно ще бъде един измежду Стан Вавринка и Ник Кириос. Швейцарецът и австралиецът се изправят още в първи кръг! Тук другият топ поставен е Марин Чилич.

В следващата четвъртина са Хуан Мартин Дел Потро и Джон Иснър, а в трети кръг Кулата от Тандил може да срещне Фабио Фонини, който го победи на финала в Лос Кабос.

В четвъртината на Григор е финалистът от Уимбълдън Кевин Андерсън, така че ако всичко се развива по план, двамата могат да се срещнат на 1/4-финал. Това пък е в долната половина, където топ поставен е шампионът от Вашингтон Саша Зверев. Там е и Доминик Тийм, към когото жребият не бе никак благосклонен - евентуален сблъсък във втори кръг с намиращия се в супер форма Стефанос Циципас и трети кръг с Новак Джокович. Ноле ще има трудна задача още на старта - кореецът Хьон Чун.

Турнирът в Торонто, както и всички останали от сериите Мастърс, се излъчва в ефира на MAX Sport 1 като прякото излъчване започва в 18 часа всеки ден.