Супер сензация беляза още началната фаза на турнира от категория АТР 500 в Барселона. Един от големите фаворити в турнира Александър Зверев отпадна от надпреварата, губейки в първия си мач от чилиеца Николас Джари. След 2 часа и 35 минути игра световният №81 победи №3 след обрат – 3:6, 7:5, 7:6(5) като дори отрази мачбол на съперника.

Двубоят бе изключително драматичен като особено решителният сет премина през невероятни обрати. Зверев губеше с два пробива при 0:3, върна ги, последваха нови брейкбове, както и мачбол за германеца на сервис на съперника, за да се стигне и до странен тайбрек, в който Зверев поведе с 3:0, но в крайна сметка загуби 7 от следващите 9 точки.

В третата част доминираха грешките като особено много бяха те от ракетата на Зверев, който с ранното отпадане продължава неубедителния си сезон. В Монте Карло той загуби от бъдещия шампион Фабио Фонини, а в Маракеш от испанеца Жауме Мунар.  В Индиън Уелс и Маями отпаданията също бяха много ранни, съответно от Ян-Ленард Щруф и Давид Ферер.

В Барселона Зверев бе поставен под №2, а отпадането му е пряко свързано и с Григор Димитров. Защото именно победилият го Джари сега очаква българина в трети кръг, ако разбира се, Димитров успее да преодолее Фернандо Вердаско. За Джари това е най-голямата победа в кариерата му, а любопитен факт е, че той изобщо не трябваше да бъде част от основната схема. Чилиецът отпадна в квалификациите след трисетова загуба от Марсел Гранойерс, но ден по-късно попадна в турнира като „щастлив губещ”. А в първи кръг съперник му бе...Гранойерс. В повторението на двубоя от пресявките този път трисетовият успех бе за Джари, а след това дойде и сензацията срещу Зверев днес.

Първият сет по никакъв начин не загатваше за предстоящите драми. В него Зверев постигна два пробива, беше стабилен на сервис и комфортно с 6:3 поведе в резултата.

В първия гейм на втората част Зверев отрази два брейкбола, които като че ли вдъхнаха увереност на чилиеца, че може да бъде много по-равностоен на съперника си. А самият Зверев започна да играе доста по-разпиляно, с доста грешки и нервност.

При 4:5 Джари сервираше за оставане в мача и взе гейма на 0, а след това нанесе своя удар, реализирайки третия брейкбол в 11-ия гейм за 6:5. След това пък вторият сетбол на сервис на Джари доведе до трети решителен сет.

А в него Зверев сякаш не беше на корта поне в началото. Джари постигна два пробива и поведе с 3:0, с което се доближи до успеха. Едва тогава Зверев отново вдигна нивото, а резултатът беше върнати пробиви и 3:3. Но вместо оттам насетне да поеме контрол над случващото се на корта, германецът допусна нов пробив. И той обаче бе върнат моментално и драмата продължи. При 5:6 Джари дори отрази мачбол и вкара мача в тайбрек. В него пък сякаш нито един от двамата не искаше победата и минипробивите на практика бяха в почти всяко разиграване. Зверев поведе с 3:0, но оттам насетне Джари спечели 7 от последвалите 9 точки, за да триумфира с победата.