Роджър Федерер се завърна на корта след месец и половина пауза, но първият му мач на трева определено не завърши според очакванията. Швейцарецът отпадна още в първия кръг на надпреварата в Щутгарт след поражение в три сета от своя добър приятел Томи Хаас – 6:2, 6:7(8), 4:6.

До този момент Федерер водеше с 13:3 победи в съперничеството между двамата, а освен това имаше само една загуба от началото на сезона, печелейки Аустрелиън Оупън и Мастърсите в Индиън Уелс и Маями.

Маестрото пропусна сезона на клей, за да е максимално подготвен за тревните кортове, но получи неочаквано ранно отпадане в мач от много високо качество, в който Федерер дори пропусна мачбол във втория сет.

Двубоят започна перфектно за ФедЕкс, който постигна комфортен успех в първия сет след пробив в самото му начало и още един за 5:2.

И във втората част швейцарецът постигна първи пробив за 2:1, но някъде тук Хаас увеличи нивото си и започна да надиграва своя съперник. Пробивът бе моментално върнат и се стигна до тайбрек. В него Хаас имаше два сетбола при 6:4, Федерер успя да върне минипробива, а при 8:7 имаше мачбол. Германският ветеран, за когото това е последен сезон в тура, се справи с трудната ситуация и след това материализира четвъртия си сетбол.

Третият сет бе много равностоен, но единствен пробив за 3:2 се оказа решителен. При 5:4 Хаас сервираше за мача и реализира втория си мачбол, за да поднесе голямата изненада.

Във втория кръг ще има германско дерби, тъй като Хаас ще се изправи срещу Миша Зверев.

Отпадането на Федерер пък открива пътя към Григор Димитров, който остава най-високо поставеният в схемата. Той стартира участието си в четвъртък в мач срещу Йежи Янович.