Роджър Федерер ще играе за седми пореден път на финал на Уимбълдън, след като отстрани Томи Хаас с 3:0 за място в битката за трофея. Швейцарецът не е пропускал участие на финала от 2003 година насам, като само през миналата отстъпи голямата купа на Рафаел Надал. В отсъствието на испанския тенисист, Федерер ще има за противник на финала победителя от сблъсъка Анди Родик – Анди Мъри. Ако Родик се добере до последния мач, това ще е повторение на финалите на All England Club от 2004 и 2005 година.

При успех в неделя, световният номер 2 Федерер може отново да стъпи на върха в мъжката ранглиста, а титлата може да го направи и абсолютен рекордьор, като задмине Пийт Сампрас по брой крайни победи в турнирите от Големия шлем.

Роджър Федерер се справи със съпротивата на Томи Хаас в полуфинала в чисти три сета, но не и без да се поизпоти. Първата част приключи с тайбрек 7-6, във втория сет швейцарецът надделя със 7-5, а третият взе с 6-3. Двубоят завърши за малко повече от два часа. Томи Хаас, поставен чак под номер 24 в основната схема, направи двойно повече непредизвикани грешки от Федерер, и се представи доста слабо на втори сервис.

Все пак, за германеца достигането до полуфинал на Уимбълдън е сериозен успех и със сигурност ще го придвижи напред в ранглистата.