Саудитска Арабия добави пореден престижен турнир в спортното си портфолио, след като си осигури домакинство на Next Gen ATP финалите, и то още от този сезон. Турнирът на осемте най-добри млади тенисисти през сезона ще се провежда в Джеда до 2017 година.

През последните пет години надпреварата се играеше в Милано, а с трансфера в Саудитска Арабия ще има и сериозно увеличение на наградния фонд, който вече ще бъде 2 милиона долара. Първото издание в Джеда ще се играе от 28 ноември до 2 декември тази година. Това ще бъде и първият официален професионален тенис турнир, който се провежда в Саудитска Арабия.

Next Gen ATP финалите стартираха през 2017 година с идеята да дадат поле за изява на младите тенисисти до 21 години. Всички настоящи играчи в първата десетка на света, с изключение на ветерана Новак Джокович, са участвали в иновативната надпревара, в която правилата са малко по-различни от тези в традиционните турнири.

Спортът е основен фокус в политиката на Саудитска Арабия през последните години, като страната вече може да се похвали със старт от Формула 1, партньорство с най-престижната голф верига PGA Tour, привличането на редица звезди в местното футболно първенство, сред които Кристиано Роналдо, Карим Бензема, Неймар и Садио Мане, домакинство на най-престижното офроуд състезание в света Рали Дакар, както и домакинство на част от най-престижните боксови мачове.