Руският тенисист Даниил Медведев, който в понеделник ще стане номер 1 в световната ранглиста на АТП, призова за мир във връзка с военното напрежение между родината му и Украйна в последните дни. Той обяви, че иска да призове за мирно решение на проблема, в деня, в който стана ясно, че ще бъде провъзгласен след броени дни за №1 в света, а Русия започна военни операции в Украйна. Шампионът от Откритото първенство на САЩ призна, че не е лесно да се гледат новините.

"Като тенис състезател аз искам да промотирам мира по целия свят", каза 26-годишният тенисист, след като стигна до полуфиналите на турнира в Акапулко след победата над японеца Йошихито Нишиока.

"Ние играем в толкова много различни страни. Бил съм в толкова различни страни като юноша и като професионалист.  Не е лесно да слушам всички тези новини. Абсолютно съм за мир", заяви руснакът.

Неговият сънародник Андрей Рубльов бе тандем с украинския тенисист Денис Молчанов, с когото спечелиха титлата на двойки на турнира в Марсилия преди седмица. "Беше страхотно, защото хората имат нужда да са заедно и това е най-важното", смята Медведев за успеха на двамата. "В този момент разбираш, че тенисът понякога не е най-важното", убеден е шампионът.

"Не ми беше лесно да играя и съм щастлив, че успях да спечеля мача. Беше малко на влакче на ужасите", каза още Медведев.

Рубльов пък разкри, че е получил някои неприятни коментари онлайн заради ситуацията в Украйна. "В тези моменти си даваш сметка, че мачът ти не е важен. Не става въпрос за мача ми, това, което става, е ужасно", каза Рубльов след успеха си над американеца Макензи Макдоналд на турнира в Дубай.

"Осъзнаваш колко важно е да има мир по света и да се уважаваме един друг, независимо как, да бъдем обединени. За това става дума. Трябва да ни е грижа за земята и за всеки един от нас. Това е най-важното нещо", добави Андрей Рубльов.