Бившият номер едно в мъжкия тенис Роджър Федерер продължава да показва класа, въпреки 33-те си години. Швейцарецът спечели домашния си турнир в Базел, след като на финала опука набързо белгиеца Давид Гофен за 50 минути. 

Любимецът на домакините не даде никакви шансове на противника си и го победи с 6:2, 6:2. Така той завоюва шестата си титла пред родна публика в общо 11-ия си финал там и е най-титулуваният тенисист в този турнир. 

Този мач на практика беше най-лесният за Федерер в целия турнир. В първия сет той даде само една точка на свой сервис на Гофен, проби го два пъти и безпроблемно взе частта с 6:2. 

Във втората също нямаше особена интрига. Белгиецът водеше с 2:1, но това бяха последните му съпротивителни сили. След това ФедЕкспрес взе пет поредни гейма и затвори сета и мача, за да спечели и турнира. 

Така той прекъсна серията от 16 поредни победи на Давид Гофен. Предишната загуба на белгиеца беше от Григор Димитров на US Open. По пътя си към трофея пък Федерер отстрани българина на четвъртфинал. 

Това беше 82-та титла в кариерата на швейцареца, което го нарежда на трето място във вечната ранглиста на АТР. Пред него са само Джими Конърс със 109 и Иван Лендъл с 94. За Федерер това беше и общо 989-а победа в кариерата. 

Следващото препятствие пред него е Мастърсът в Париж. Крайна победа и в него, както и евентуален триумф в последния за годината турнир в Лондон ще означават, че Федерер ще завърши годината като номер едно за първи път от 2009 г. насам.