Световният номер едно в тениса Роджър Федерер за пореден път доказа, че заслужава това признание. На финала на турнира от сериите Мастърс швейцарецът се наложи категорично с 3:0 сета над Давид Ферер от Испания.

Федерер успя да надиграе своя противник в надпреварата на осемте най-добри и заслужено вдигна купата след 6:2, 6:3, 6:2.

С този турнир, който се проведе в Шанхай, се слага край на сезона в тениса. Това е четвърта титла за швейцареца от финалите в сериите Мастърс, с което се нареди сред най-големите имена в този спорт.

Освен това световният номер 1 се изравни с Илия Настасе като четирикратен победител в Мастърс къп. Засега само Иван Лендъл и Пийт Сампрас имат повече купи - 5. Това е осма турнирна победа за Роджър Федерер през 2007 година, с което спечелените трофеи в неговата колекция вече са 53.

Само за час и 38 минути игра Федерер успя да демонстрира страхотната си форма и не даде никакви надежди на испанеца дори и да си помисли, че може да си тръгне с голямата награда от Китай.

Първата част мина изцяло под диктовката на ракета номер 1. Единствено във втория сет на двубоя Ферер опита да се противопостави на именития си противник, но се държа като на равен с равен само до седмия сет, след което швейцарецът отново каза тежката си дума, за да вземе частта с 6:3.

В заключителния гейм вече нямаше и съмнения за това кой ще спечели надпреварата, особено след пробива на швейцареца за 3:1, а след това и 6:2.

През този сезон Роджър Федерер успя да вземе трите титли от Големия шлем, като непостижима за швейцареца остана единствено купата на Ролан Гарос, където триумфира Рафаел Надал.