Поставеният под номер 1 Анди Родик стартира с победа в първия кръг на турнира по тенис в Бризбейн (Австралия) с награден фонд 372500 долара. При дебюта си в надпреварата Родик наниза 15 аса и преодоля представителя на домакините Питър Лучак със 7:6(5), 6:2 за 84 минути. 27-годишният американец не допусна пробив в първия си мач от средата на октомври, когато получи контузия на коляното.

Защитаващият титлата си от миналата година Радек Щепанек също продължава във втория кръг. Поставеният под номер 2 Щепанек отстрани без проблеми участващия с "уайлд кард" Джон Милмън (Австралия) с 6:4, 6:0 само за 69 минути.

Шампионът от 2008 година Мишел Лодра пък отпадна на старта на основната схема след съкрушително поражение с 2:6, 0:6 от Харел Леви (Израел) за 41 минути. Лодра беше далеч от най-добрата си форма и допусна цели пет пробива на подаването си.

Друг французин Ришар Гаске пък спечели първия си мач, след като в края на миналата година беше оправдан по обвинението за употреба на кокаин. 23-годишният Гаске се наложи над финландеца Ярко Ниеминен с 6:3, 4:6, 6:4 след малко повече от два часа игра. За Ниеминен това беше първи мач от пет месеца, след като той се възстанови от контузия и от заболяване от свински грип.

Седмият в схемата Жереми Шарди от Франция стана първият поставен, който отпадна от турнира. Шарди загуби с 4:6, 4:6 от Алехандро Фая (Колумбия).