Анди Родик изведе САЩ до полуфиналите в мъжката отборна надпревара за Купа Дейвис. Звездата на американския тим надделя над Пол-Анри Матийо с 6-2, 6-3, 6-2 в решителната среща, която определи кой ще се изправи срещу Испания от 19 до 21 септември.

Родик няма поражение вече десет поредни мача за националния отбор, а снощи бе безпощаден срещу френския си опонент. Той загуби само 13 точки срещу Матийо и така САЩ отстрани Франция след 4-1 победи.

Джеймс Блейк също допринесе за успеха, след като се наложи с 6-7 (4), 6-4, 6-4 над Ришар Гаске, с което оформи крайния резултат.

Като гост на Испания на полуфиналите обаче, САЩ почти сигурно ще е в неизгодна позиция срещу Рафаел Надал и компания, тъй като вероятно мачовете ще се играят на червен корт. „Знам, че това няма да е удобно за нас. Знам, че няма да сме фаворити,” каза Родик. „Но ние ще отидем там и ще направим всичко по силите си. В нашия отбор не играем само когато ни е удобно. Това вероятно ни различава от останалите.” Родик по този начин ощипа Надал, който пропусна миналогодишния сблъсък между двете държави, тъй като се игра в САЩ.

В другия полуфинал Русия ще срещне Аржентина.