След седмица с турнири от по-ниската категория 250, в следващите 7 дни отново е време за много качествен тенис с най-добрите в света. Те се пренасят в Мадрид, където ще се проведе втория Мастърс за годината на червено.

Разбира се, големият фокус, а и надежди, са насочени към Григор Димитров. От днес Гришо официално отново е №4 в света, а при добро представяне в испанската столица може много скоро да е и трети в класацията на АТР.

А предпоставки за нещо такова определено има. Всички фенове очакваха със свито сърце началото на клей сезона поради факта, че по традиция това е най-неуспешната настилка на Григор. Само че в последните седмици той ни показа, че може да бъде успешен и на нея. В Монте Карло стигна полуфинал, в който поне в първия сет бе напълно равностоен на Рафа Надал. В Барселона пък стигна до четвъртфиналите, където бе надигран от клей специалиста Пабло Кареньо-Буста.

Сега в Мадрид Григор пристига с големи амбиции, както самият той призна: "Обичам да идвам тук по-рано. Носи ми хубави спомени. Много ми харесва да играя тук. Това е един от турнирите на клей, които наистина харесвам. Клеят е малко по-бърз, което ми харесва. В моя полза е. Очаквам с нетърпение да стъпя на корта. Всичко отново е нормално и съм здрав. Само това мога да искам сега."

Исторически погледнато, Мадрид действително изглежда като успешен турнир за Григор, особено сравнено с други надпревари на червено. Именно в испанската столица през 2013-а той постигна и единствената си до този момент победа над настоящ №1 - епичният успех над Новак Джокович през 2013-а. През 2016-а в "Каха Магика" игра четвъртфинал, загубен от Надал, а през миналата година в трети кръг загуби драматично от Доминик Тийм, след като пропусна един куп мачболи.

Сега Григор е в позицията на трети в схемата, което му дава възможност да почива в първи кръг. Но това като че ли е единственото благосклонно в не лекия жребий. Най-вероятен съперник във втори кръг е Милош Раонич, а в трети младокът Денис Шаповалов или някой измежду французите Лука Пуй и Беноа Пер. За четвъртфинал опциите също са доста - Новак Джокович и Давид Гофен са само две от тях.

Всичко това е в долната половина на схемата, където е и вторият Саша Зверев, който също може да има тежко първо препятствие - Стефанос Циципас, който играе страхотно напоследък.

И ако трябва да потърсим положителното, то е, че мач с Надал е възможен само ма финал. Матадора ще започне срещу Гаел Монфис или Николоз Басилашвили, а още на четвъртфинал съперник може да му е Доминик Тийм.

С интерес ще следим и първият турнир на червено на Хуан Мартин Дел Потро, който е четвърти поставен и ще срещне Жулиен Бенето или Дамир Джумхур в първия си двубой.

Интересни двубои има още в първи кръг като безспорното дерби е на Новак Джокович и Кей Нишикори. Един измежду Пабло Кареньо Буста и Борна Чорич също ще изхвърли рано.

Мастърсът в Мадрид през цялата седмица ще бъде излъчван в спортните канали на Мтел, където нищо от качествения тенис няма да бъде пропуснато. Днес прякото предаване започва в 13 часа с мачове и по Mtel Sport 1, и по Mtel Sport 2.