Мечтаният финал Григор Димитров – Роджър Федерер няма да се състои, след като българинът загуби своя полуфинал срещу Пабло Куевас в два сета – 2:6, 4:6.

Григор определено нямаше ден на корта и правеше голям брой непредизвикани грешки. В същото време пък уругваецът демонстрира вдъхновена игра, на практика изобщо не бъркаше, с което допълнително разстрои играта на Димитров и така заслужено стигна до успеха и място на финала срещу Федерер.

Първият сет на мача бе истински фестивал на пробивите като Григор не успя да спечели нито един от четирите си сервис гейма. В същото време той проби на два пъти съперника си, но това не бе достатъчно и набързо Куевас поведе със сет аванс след 6:2.

Първият гейм на втория сет бе първият, в който Димитров взе подаването си, но това не промени особено статуквото на корта. Григор успя, макар и трудно, да поведе с 2:1, но след това загуби петия гейм, а Куевас затвърди пробива си за 4:2, с което накара българинът да счупи ракетата си.

И това обаче не бе в състояние да помогне на Гришо в този ден. При 5:4 Куевас сервираше за победата в мача, Григор започна с точка след продължително разиграване, но това бе и последната му точка в мача, и след един час и 17 минути Димитров напусна корта победен.

Сега за Гришо предстои участие на Мастърс турнира в Мадрид, където в първи кръг ще срещне американеца Доналд Йънг.

Ето и как се разви двубоят между Димитров и Куевас:

Григор поведе с 30:0 на своя сервис, но Куевас не се отказа от борбата в гейма. Уругваецът стигна до равенство, след което имаше два брейкбола и се възползва от втория, за да открие мача с пробив, след което успя и да го затвърди по комфортен начин. За съжаление колебливата игра на българина продължи и Куевас успя да стигне до втори пробив, с което поведе с 3:0.

Григор все пак не се отказа от битката в сета и стигна до моментално връщане на единия пробив, благодарение на две феноменални изпълнения. Продължително разиграване на бекхенд завърши с блестяща къса, с която Димитров си осигури два шанса за пробив. Вторият от тях бе оползотворен с отличен лоб и така хасковлията записа първа точка в двубоя.

Проблемите на собствен сервис за Григор обаче продължиха и след няколко непредизвикани грешки той подари нов пробив на играещия на високо ниво Куевас, който по този начин си върна аванса от 3 гейма – 4:1.

Фестивалът на пробивите все пак продължи, след като четвърти пореден гейм завърши с успех на посрещащия. В него Григор отново заигра стабилно, а при първия му брейкбол Куевас изпрати топката в аут.

Шокиращо за своите фенове, българинът загуби и четвъртия си сервис гейм от началото на мача след няколко непредизвикани грешки. Така поредните пробиви станаха пет, а Куевас получи шанс за сервира за спечелване на сета.

Пробивите можеха да станат и шест поредни, след като Димитров поведе с 40:15, благодарение на блестящ ретур. Куевас обаче този път не позволи да загуби подаването си, взе следващите 4 разигравания, а с това и сета с 6:2

За начало на втория сет Гришо най-сетне спечели подаването си и поведе с 1:0, но това набързо направи и Куевас за 1:1. Световният №11 имаше затруднения и в следващия си сервис гейм, в който се стигна до две равенства, но все пак Димитров успя да се справи и да поведе с 2:1.

Уругваецът обаче продължи да играе практически безгрешно и да връща всяка топка в корта. След като изравни за 2:2, той стигна и до първи пробив във втория сет, с който се доближи до победата в мача. Куевас успя и да затвърди пробива си без проблеми, а случващото се доведе до счупване на ракета от страна на Григор.

С новата ракета Димитров успя да вземе подаването си, но в предпоследния си шанс за връщане на пробива не успя да вземе дори разиграване на Куевас, който поведе с 5:3. При 5:4 Куевас сервираше за победата. Григор започна с точка след продължително разиграване, но това бе и последното разиграване с негов успех в мача.