Испанецът Рафаел Надал се класира за финала на турнира по тенис на червени кортове в италианската столица Рим с награден фонд 2,75 милиона евро.

Поставеният под номер 3 Надал се справи трудно с Ернестс Гулбис (Латвия) с 6:4, 3:6, 6:4 след 2:47 часа игра. Испанецът, който търси пета титла в Рим и общо рекордна 17-а в турнирите от сериите "Мастърс", проби съперника си в първия и в последния гейм на мача, за да стигне до победата, информира БТА.

Надал записа 26-и успех в 27 мача в италианската столица, въпреки че загуби първи сет на клeй за сезона.

40-ият в света Гулбис, който във втория кръг отстрани водача в световната ранглиста Роджър Федерер (Швейцария), наниза 14 аса и спаси 10 възможности за пробив, но в края не издържа.

Испанецът Давид Ферер по-рано днес също си осигури място на финала. Поставеният под номер 13 Ферер победи сънародника си Фернандо Вердаско със 7:5, 6:3 за 90 минути и за първи път ще играе за титлата в турнир от сериите "Мастърс".

Шестият в схемата Вердаско, който спечели трофея в Барселона миналата неделя, започна уверено и набързо поведе с 5:1. В последствие обаче той загуби шест поредни гейма, с което и първия сет. Ферер продължи серията си и дръпна с 2:0 във втората част.

Вердаско се опита да се върне в мача, но нямаше сили след уморителния четвъртфинал срещу Новак Джокович (Сърбия) вчера, който спечели след повече от три часа игра.

Надал има 10 победи в 13 мача срещу Ферер досега.