Първата голяма изненада на Откритото първенство на Австралия е факт. Считаният от много специалисти за скрит фаворит Хуан Мартин Дел Потро напусна турнира още във втория кръг след загуба от испанеца Роберто Баутиста-Агут с 2:3 сета (6:4, 3:6, 7:5, 4:6, 5:7).

Двубоят трябваше да бъде рутинен за петия в схемата, но вместо това той загуби почти четиричасовата битка с 62-рия в света Баутиста-Агут, който до този момент никога не бе преминавал втори кръг на турнир от Големия шлем.

На два пъти Дел Потро повеждаше със сет аванс, но и в двата случая испанецът успяваше да възстанови равенството. Така се стигна до 5:5 в петия сет, когато Баутиста-Агут направи решителен пробив, след което нямаше проблеми да спечели мача на свой сервис.

Отпадането на Дел Потро е добра новина за Григор Димитров, тъй като аржентинецът бе най-вероятният съперник на българина при условия, че той успее да победи Милош Раонич в третия кръг.

В следващия етап Баутиста-Агут ще се изправи срещу Беноа Пер, а победителят ще срещне на 1/8-финалите спечелилият мача Димитров - Раонич.