Съкратеният тенис календар през 2020 година намали физическото натоварване върху играчите, но пък психическата тежест е необичайно голяма заради здравните притеснения и протоколите, свръзани с пандемията от Ковид-19, коментира шестият в световната ранглиста Стефанос Циципас (Гърция).

Умората обичайно започва да се отразява на тенисистите към края на сезона ноември след Азиатския тур през септември и октомври, но през тази година турнирите в този регион бяха отменени заради пандемията.

Сезонът беше прекъснат през март и беше подновен едва през август за кампанията на твърди кортове в САЩ.

"Чувствам се добре физически. През този сезон не съм играл в толкова много турнири, така че няма причина да бъда уморен. От друга страна коронавирусът изтощава заради несигурността и промените, които сме принудени да правим заради пандемията. Смятам, че това е най-сериозното предизвикателство, срещу което се изправяме в момента", коментира 22-годишният Циципас.

Действащият шампион от финалния турнир на АТП в Лондон наскоро си взе кратка ваканция, която прекара съссънародника си Янис Антетокунбо, двукратен най-полезен играч в НБА. Той призна, че срещата му с баскетболиста е била страхотен опит, защото има какво да научи от нападателя на Милуоки.

"Мисля, че тази почивка ми повлия добре. Начинът ми на мислене се промени много. Смятам, че станах по-уравновесен и по-спокоен, което ми повече увереност, когато по време на мачовете се появят трудни ситуации", каза гъркът.