Австралийската тенис легенда и бивш турнирен директор на Sofia Open Пол Макнами отличи ролята на турнира в София за прогреса на българските тенисисти.

"Значимостта на Sofia Open е безспорна. Нека само погледнем конкретни факти след предишното издание на турнира през 2020 година досега. Като отчетем и цялостния опит и възможности за българските тенисисти, които те са получавали с организирането на турнира в София от 2016 година насам.

Димитър Кузманов вдигна ранкинга си с повече от 60 места след участието си на Sofia Open 2020. Той победи играч от Топ 100, стигна до първия си финал на "Чалънджър" и игра квалификации за три турнира от "Големия шлем" - "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и US Open.

Адриан Андреев се изкачи с повече от 300 места в световната ранглиста, спечели първите си две титли на ITF и също победи Топ 100 играч.

Александър Лазаров спечели две титли от турнири на ITF и се изкачи до рекордно високо място в световната ранглиста.

Александър Донски получи възможността да се изправи в тежък мач срещу бъдещия полуфиналист на Australian Open  Аслан Карацев, което със сигурност дава опит.

Всички тези примери недвусмислено доказват ролята на Sofia Open не само като трамплин за бъдещи успехи на българските играчи, но и като мотивация за младите играчи. Пьотр Нестеров, който миналата година беше спаринг партньор на звездите на Sofia Open, през юни достигна до полуфинал на двойки при юношите на "Ролан Гарос". Месец по-късно той стана вицешампион на Европейското първенство до 18 години и българският отбор спечели финалите на Европейската отборна купа. Талантът на младите български играчи е безспорен, но възможността да гледат и тренират с играчи от световна класа, благодарение на Sofia Open, ги изстреля към всички тези постижения", заяви Пол Макнами.