Роджър Федерер и Рафаел Надал най-после ще се срещнат след почти двегодишно прекъсване. Те ще спорят на финала на турнира в Базел, след като и швейцарецът преодоля съперника си на полуфиналите. 

По-рано днес Надал се справи с Ришар Гаске след епична битка, а после швейцарецът победи Джак Сок с 6:3, 6:4 в далеч по-лесен за него мач и така мечтаният спор най-после ще бъде факт, при това в родния град на Маестрото. 

Федерер нямаше особени проблеми срещу американеца. Той реализира един пробив в четвъртия гейм на първия сет, впоследствие спаси и брейкбол, за да дръпне с 4:1 и удържайки подаванията си без проблеми до края, спечели частта с 6:3. 

Във втория сет Маестрото допусна леко отпускане. Но това стана едва след като поведе с 5:2 след два пробива и въпреки че позволи на Сок да върне единия, той затвори мача при 6:4 и си спечели място на финала. 

Досега Надал има огромно предимство в преките двубои между двамата с 23:10 победи. Последния път, когато играха на закрито, обаче Федерер победи, а това се случи на финалния Мастърс през 2013 г. 

Иначе двамата не са се срещали от Australian Open 2014, когато Надал победи на полуфинала. За Федерер това е рекорден 12-и финал в родния му град, като никой друг тенисист досега няма толкова директни спорове за титлата на определена надпревара в цялата история на професионалния тенис. Маестрото има шест титли, а последната е от 2014 г.