Бившият номер едно в световния тенис Роджър Федерер продължи към четвъртфиналите на турнира в родния си град Базел. Това стана след измъчен успех над непоставения германец Филип Колшрайбер с 2:1 сета (6:4, 4:6, 6:4). 

Този мач беше решен с по един пробив във всеки сет. Освен това, двамата тенисисти не си даваха и много възможности един на друг да си вземат подаването и само по-здравите нерви изковаха успеха на швейцареца. 

В първата част той спаси един брейкбол и това беше единственият такъв пропилян от някого в този мач. После той се възползва от възможността да вземе подаването на Колшрайбер в петия гейм, удържа аванса си и затвори частта при 6:4. 

Във втория сет ролите се размениха. До 5:4 за германеца мачът вървеше не просто без пробиви, но и без точки за такъв. Но в десетия гейм Колшрайбер получи възможност да пробие, стори го и изравни след 6:4. 

Така всичко трябваше да се реши в трети сет. Той се разви почти огледално на втория. С разликата, че равенството беше до 4:4, в деветия гейм Федерер получи шанс да пробие, оползотвори го и дръпна с 5:4. Впоследствие взе и подаването си, за да спечели мача с 2:1 след дълга и ожесточена битка. 

В следващия кръг Федерер ще се изправи срещу осмия поставен в схемата Давид Гофен. Евентуалната му полуфинална среща ще е срещу победителя от американците Доналд Йънг и Джак Сок.