Не са много тенисистите, които могат да се похвалят с положителна статистика в срещите си с Роджър Федерер. Един от тях обаче е вече 46-годишният Даниеле Балдучи, бивш играч от топ 200, който печели своя двубой срещу 16-годишния тогава Роджър Федерер през 1997-а година.

Балдучи си спомни за този двубой и призна, че никой не е очаквал Маестрото да се превърне в такава легенда, каквато е в момента.

"Беше 1997. Спомням си, че вечерта преди мача звъннах на моята приятелка, сега съпруга, и ѝ казах: 'Ако загубя, мисля да помисля за пенсиониране'. Бяхме в Сиере, до Кранс Монтана. Имах физически проблеми и се бях смъкнал в ранглистата. Беше полуфинал, което показва колко голям талант беше Федерер. Но аз спечелих лесно, 6:2, 6:3, макар че във финала после загубих от Северин Люти (настоящ треньор на Федерер б.р.)"

"Стилът му на игра бе същият като сега с някои разлики спрямо възрастта. Виждаха се качествата му, но никой не е мислел, че ще се превърне в шампиона, който стана", споделя Балдучи.

За победа над Федерер също през 1997-а си спомни и Давиде Браманти. "Мислех за този мач. Федерер вече бе следен от хората. Джакомо Палумбо, който помагаше на мен и на други играчи за италианската федерация, ми каза: 'Жребият не е добър за теб, много силен швейцарец е изтеглен в твоята част'. Отговорих: 'Окей, ще видим какво ще се случи'. И се получи добре. Спечелих с тайбрек в третия сет пред доста хора. Роджър все още не беше шампион по отношение на характер и направи седем непредизвикани грешки в седем разигравания в решителния тайбрек."