Роджър Федерер бе много щастлив след спечелената от него титла на Мастърса в Маями. Тя бе 28-а от тази категория за швейцареца и общо 101-а на ниво АТР.

"Лесно е да кажа, че миналата година не се е получило, така че няма да се върна тази година. И тъй като ще играя на клей, може би да добавя друг турнир на клей. Но усетих, че искам да продължа хард сезона си. Да видя новото съоражение. Честно казано, това беше нещо, от което се вълнувах. Така че съм щастлив, че отборът взе правилното решение", заяви Маестрото.

"Разбира се, усещам се като щастливец, че стигнах до края и мога да стоя тук с трофея. Определено е момент, който оценявам много, защото знам, че можеше да се получи по друг начин. Тайната беше, че тази година бях по-позитивен след като загубих в Индиън Уелс отколкото миналата година. Защото миналата година бях, не искам да кажа ядосан, но не бях уверен в себе си. Мисля, че това ми струваше малко увереност. Така че може би тази година не се чувствам по този начин."

"Другите три (титли в Маями) бяха много специални по много начини. Тези Мастърси са трудни за спечелване. Те са истински тест за мен, особено в късен етап на кариерата ми. Така че знам, че не се случва често, лека изненада е за мен. Заради това се чувства много приятно по много начини."

Сега за Федерер предстои първи изяви на клей от 3 години насам. Той ще участва на Мастърса в Мадрид и на Ролан Гарос.

"Не съм много уверен, влизайки в сезона на клей, признавам си. Дори не си спомням как да се приплъзвам вече. В този момент правя бебешки стъпки. Не съм изиграл и един удар на клей миналата година. Преди две години бях играл два дни. ПРеди три години играх лошо в Монте Карло и Рим и това беше. Толкова малко е, че наистина не знам какво да очаквам."

"Това, което тази победа прави за мен е, че намалява от напрежението за клей сезона.   Към него гледам за следващите 4-5 седмици. Много се вълнувам. Това е добро предизвикателство, добър тест."