Избухна пореден скандал с уредени мачове в тениса, като този път са замесени играчи от топ 50. Разследваните играчи са грузинецът Николос Басилашвили, който е №26 в света, и руснакът Аслан Карацев (№42), а в основата на скандала е Игор Яцик от Беларус - бивш треньор и на двамата.
 
Според информацията на немската телевизия ZDF, която се позовава на документи на Международната тенис федерация (ITF), треньорът Яцик неведнъж в последните години е предлагал пари на играчи за фиксиране на тенис двубои.
 
Данните са на база разкази на замесени лица, а ровенето в кариерата на Яцик води до няколко тенисисти, сред които са и небезизвестните Карацев и Басилашвили.
 
Замесеният Яцик има богата история с появата си в щаба на източноевропейски тенисисти, които или са в началото на своите кариери, или се намират във финансова и психическа дупка. Именно в такива периоди той е бил до Басилашвили и Карацев, когато двамата са записвали нетипични сривове в играта, а на техни загуби са залагани подозрително големи суми пари.
 
Разследваните мачове на Аслан Карацев са пет на брой. Руснакът изгря на голямата сцена преди година, когато сензационно достигна полуфиналите на Australian Open, а по пътя победи получилия травма Григор Димитров.
 
Според ZDF двата негови мача с най-големи залози са среща от турнир във Финландия през 2019-а, както и мач на двойки в Казахстан година по-късно.