Организаторите на Мастърс турнира в Париж направиха сериозен гаф по време на вчерашния състезателен ден в зала „Берси“. Денис Шаповалов излезе на корта за мача си с Жил Симон, а срещу името му вместо родината му Канада стоеше Русия.

Непростима грешка, имайки предвид факта, че един от най-талантливите канадски тенисисти вече не е ново лице в Тура, а на всичкото отгоре само преди седмица в Стокхолм вдигна първия си ATP трофей след седем загубени ½-финала.

Световният №28 стигна до победата след отказване на Жил Симон при 2-2, но най-коментираната тема след двубоя бе именно грешката на парижани при изписването на гражданството му. Не закъсняха и шегите, че Денис е направил навременна промяна с оглед на наближаващите финали за Купа „Дейвис“, където Русия разполагат с един от най-добрите отбори.

Разбира се, името на канадеца е с руски корени, тъй като историята на родителите му започва именно оттам. Теса и Виктор отпътуват за Израел след разпадането на Съюза на съветските социалистически републики и двете им деца са родени в Тел Авив. Семейството обаче се насочва към Канада още преди първия рожден ден на Денис и целия му съзнателен живот досега преминава там.

Макар да говори отлично руски, Шаповалов е канадски гражданин и защитава цветовете на „кленовите листа“  – нещо, което организаторите на един от най-елитните турнири за сезона са пропуснали.

Все още няма коментар от тяхна страна за случилото се, но след успешното преминаване на първи кръг от Денис, ще имат шанса да се поправят още днес, когато той се изправя срещу Фабио Фонини./tenniskafe