Новите правила на Международната антидопингова агенция (WADA) са на път да откажат Рафаел Надал от участие на следващата Олимпиада. Първата ракета в света постави под въпрос като цяло дали тенисистите ще могат да се включат в Игрите. Според обновения кодекс на WADA, встъпил в сила на 1 януари 2009 година, всеки спортист е длъжен да предоставя на агенцията график на своето местонахождение за три месеца напред, като всеки ден е обозначил по един час, в който ще е достъпен за даване на допинг-проба. Три пропуснати тествания в течение на година и половина, означават дисквалификация за две години.

„Не е справедливо, нас ни преследват, все едно сме престъпници. Дори майка ми не знае къде съм всеки ден,” заяви испанецът. „Аз първи ще се застъпя за напълно чист спорт. Но е трудно да кажеш къде ще си утре, особено в такъв спорт като тениса. Искаме нашият спорт да е в олимпийската програма, но не искаме да пращаме подобна цена, за да участваме в Олимпиадата.”

По-рано възмущението си изрази и Анди Мъри, който заяви, че „трябва да има други, по-приемливи начини за контрол в тениса, където няма сериозни проблеми с допинга”.

В края на месец януари група белгийски спортисти, се обърна към Върховния съд в държавата с иск срещу WADA за точката „предоставяне на сведения за местонахождението”. Подписи под жалбата са поставили 65 спортисти – волейболисти, футболисти и колоездачи.