Гръцката сензация Стефанос Циципас влезе в историята на АТР, превръщайки се в най-младия тенисист, който побеждава четирима от топ 10 на един турнир от създаването на Световния тур през 1990-а.

19-годишният талант се класира за своя първи Мастърс финал, след като спаси мачбол и отстрани четвъртия поставен Кевин Андерсън с 6:7(4), 6:4, 7:6(7).

Негов съперник на финала ще бъде №1 в света Рафаел Надал, който победи Карен Хачанов със 7:6(3), 6:4.

"Да играя на Мастърс 1000 финал е най-доброто, което може да се случи на рождения ми ден. Не мога да повярвам", заяви Циципас, който в неделя става на 20 години.

По това време преди година Циципас бе на два месеца от първата си АТР победа, а развитието му през този сезон е просто невероятно.

В Торонто гъркът победи №8 Доминик Тийм във втори кръг, 69-кратния шампион от АТР Новак Джокович в третия и шампиона на Роджърс Къп от 2017 Александър Зверев на четвъртфиналите. Срещу германеца Циципас отново отрази два мачбола.

Преди тази седмица Стефанос имаше три победи над топ 10 играчи, а сега увеличи тази бройка на седем.

Роденият в Атина тенисист е първият непоставен финалист на Роджърс Къп от Николас Кийфер през 2008.

Преди година по това време Циципас бе №168 в света, а в понеделник ще се изкачи поне до №15. Ако спечели титлата ще бъде №12.

През целия двубой Циципас така и не позволи на съперника да го пробие, а равенството бе пълно при 4:4 в решителния тайбрек. С перфектна защита той си осигури първия мачбол, но го пропусна, а след това направи и двойна грешка. Наложи се да отрази мачбол на съперника с перфектен къс диагонал от бекхенд, след което грешка на Андерсън доведе до края на мача.