Аржентинецът Давид Налбандян стана първият полуфиналист на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Париж с награден фонд 2,27 милиона евро.

Миналогодишният шампион Налбандян се наложи над Анди Мъри (Великобритания) със 7:6(3), 6:3 и прекъсна серията на съперника си от 14 поредни победи.

21-годишният Мъри, поставен под номер 4 във френската столица, пропусна възможността да стане първият тенисист в историята с три поредни титли от сериите "Мастърс", след като преди това последователно спечели турнирите в Синсинати и

Мадрид, съобщава БТА. Осмият в схемата Налбандян пък запази шансове да се класира за финалния "Мастърс" в Шанхай от 9 до 16 ноември. Това обаче може да стане, само ако той защити титлата си в Париж в неделя.

Двубоят започна с ранна размяна на пробиви, след което се стигна до тайбрек. Аржентинецът рано пое инициативата и дръпна с 4:1 точки, след което удържа аванса си, за да спечели първия сет за 62 минути след 7:3 точки.

Налбандян започна уверено и втората част. Той поведе с 2:0, но позволи на Мъри да изравни при 2:2. След това аржентинецът взе три последователни гейма. При 5:2 той пропусна да затвори мача при собствен сервис, но веднага след това проби за трети пореден път, за да триумфира за 1:43 час.

На полуфиналите Налбандян ще срещне победителя от мача между номер 1 Рафаел Надал (Испания) и шампиона от 2006 година Николай Давиденко (Русия), който ще се играе по-късно днес.