Рафаел Надал е на полуфинал на Олимпийските игри след неособено лек мач срещу 55-ия в света представител на домакините Томас Белучи. Испанецът трябваше да наваксва един сет изоставане и в крайна сметка след 2:6, 6:4, 6:2 се докопа до предпоследното стъпало на надпреварата. 

Бившият номер едно в света беше неузнаваем в първия сет, в който допусна два пробива и го загуби безславно. Във втория обаче промени играта си и рано поведе с пробив за 3:1. Бразилецът обаче не се отказа и в последния възможен момент го върна, за да намали на 4:5 и сервираше за оставане в сета. 

Тук обаче шампионската психика на Надал си каза думата и той отново проби, за да изравни резултата в сетовете. Това пречупи Белучи и в третия сет испанецът се поздрави с лесен успех, с който в крайна сметка се добра до полуфинала. Там го чака Хуан Мартин дел Потро, който отстрани друг испанец - Роберто Баутиста-Агут с 2:0 сета (7:5, 7:6). 

Третият късен четвъртфинал от програмата беше и най-драматичният. В него се изправиха един срещу друг Кей Нишикори и Гаел Монфис и изиграха истинска гладиаторска битка. Победител от нея излезе японецът, а в един момент изглеждаше сякаш той е на прага на отпадането. 

Първият сет беше решен от тайбрек. В него пробиви нямаше, а Монфис се наложи да спасява три сетбола на свой сервис в 10-ия гейм, преди да доведе в крайна сметка нещата до дълъг гейм. В него Нишикори реализира четвъртия си сетбол и поведе с 1:0. 

В началото на втората част двамата си размениха по един бърз пробив, но това не се оказа решаващо. И така си разменяха сервис-геймовете чак до 10-ия, когато Монфис се възползва от първия си сетбол и взе подаването на съперника си, за да победи с 6:4 и да изравни резултата в сетовете. 

Така се стигна до трети решителен сет, в който пробиви отново нямаше и всичко се реши от тайбрек. В него французинът поведе с 4:0 и беше на крачка от успеха. Още повече, когато дръпна и с 6:3 и разполагаше с цели три мачбола.  Той обаче ги пропиля с лека ръка, а Нишикори се възползва от първия си такъв, за да затвори мача след 8:6 в тайбрека. Така на предпоследното стъпало японецът ще се изправи срещу победителя от предишните Олимпийски игри Анди Мъри.