Рафаел Надал продължава участието си на Мастърса в Рим след изключително трудна победа над Ернест Гулбис с 1:6, 7:5, 6:4. Мачът оправда предварителните очаквания и се превърна в страхотен спектакъл, в който двамата показаха най-доброто от себе си, но в решителните моменти класата на испанеца си каза думата и той записа шеста победа в шестия си мач срещу латвиеца.

Любопитен факт е, че в последните пет мача Гулбис неизменно успява да вземе сет на именития си съперник, но така и не съумява да спечели.

Мачът на Централния корт в Рим започна шокиращо за Надал, който след 20 минути игра губеше с 0:5, а на неговия сервис Гулбис дори имаше възможност да направи „геврек“. Това все пак не стана, Рафа взе почетен гейм, след което логично Гулбис спечели сета.

Във втората част обаче Надал повиши драстично нивото си, направи пробив, който обаче бе върнат веднага от Гулбис, но световният номер 5 отвърна с нов пробив в последния момент и изравни сетовете след 7:5.

В решителния сет сценарият се повтори – испанецът направи пробив, който бе веднага върнат, но в решителните моменти ръката на Гулбис трепна, той допусна отново да бъде пробив и така Надал завоюва трудната победа.

На четвъртфиналите Надал ще срещне своя сънародник Давид Ферер, който победи без игра Филип Колшрайбер, след като немецът се отказа преди началото на двубоя заради световъртеж.

Новак Джокович записа безпроблемна победа с 6:1, 6:4 над Александър Долгополов, а Томаш Бердих се справи с Кевин Андерсън – 7:5, 6:2.

Изненадата поднесе французинът Беноа Пер, който отстрани Хуан Мартин Дел Порто с 6:4, 7:6 (3).