Шампионът от 2014 година Рафаел Надал отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на червени кортове в Рио де Жанейро.

Поставеният под номер 1 Надал загуби от уругваеца Пабло Куевас със 7:6(6), 6:7(3), 4:6 след почти два часа и половина игра.

45-ият в света Куевас загуби първия сет с тайбрек, а във втория пропиля аванс от 5:2, но все пак успя да изравни резултата след 7:3 точки в тайбрека.

В решаващата трета част уругваецът реализира пробив в седмия гейм и запази преднината си до края.

Така бившият номер 1 в света Надал допусна едва втората си загуба на клей от тенисист извън топ 30 на класацията на АТП от 2005 година насам.

"Пропуснах шансовете си. Това е. Борих се до края, но трябва да работя още, за да се опитам да подобря динамиката си. Това беше най-важното днес. В последните два турнира не успях да спечеля титлата, така че не мога да бъда доволен. Отпаднах на полуфиналите, въпреки че имах своите възможности. Сега очаквам надпреварата в Индиън Уелс и се надявам там да се представя по-добре", коментира петият световната ранглиста испанец, който не успя да се класира на стотния финал в кариерата си на червено.

Куевас пласира 10 аса и общо 48 печеливши удара, а в спора за титлата той очаква аржентинеца Гуидо Пея.

Пея, 71-и в света, не допусна пробив и се справи лесно за 73 минути с 6:1, 6:4 с петия в схемата Доминик Тийм (Австрия), който победи Надал на полуфиналите в Буенос Айрес през миналата седмица.

25-годишният аржентинец се стреми пък първа титла в кариерата си, докато Куевас вече е спечелил три./БТА