Рафаел Надал и Марк Лопес спечелиха златните медали от олимпийския турнир на двойки по тенис за мъже. На финала поставените под номер шест испанци надиграха драматично петите в схемата Флорин Мерджя и Хория Текау с 6:2, 3:6, 6:4 за близо два часа и половина на корта.

Надал, който спечели олимпийската титла на сингъл в Пекин през 2008 година, но пропусна игрите в Лондон четири години по-късно заради контузия, ще срещне аржентинеца Хуан Мартин дел Потро на полуфиналите в събота. Испанците донесоха общо петия медал за своята родина на олимпийските игри в Рио де Жанейро, след като постигнаха трудната победа над румънската двойка Текау и Мерджя. Рафаел Надал се отказа от участие на смесени двойки, където негова съотборничка беше Гарбине Мугуруса.

"Това, че играя в толкова много мачове може и да ми попречи, но трябва да го приема. Това е привилегия, че мога да споделя този момент с един от най-добрите ми приятели. Преди 25 дни дори не можех да тренирам", заяви Рафаел Надал след триумфа в турнира на двойки. 31-годишните румънци Флорин Мерджя и Хория Текау са едни от най-силните тандеми в мъжкия тенис, но не успяха да се противопоставят успешно на Лопес и Надал в мача за титлата. Медалът е първи за Марк Лопес от олимпийски игри.

Испанският отбор изоставаше с 3:4 в третия сет, но успя да спечели следващите три гейма и се поздрави с крайния успех в двубоя за титлата. В срещата за бронзовите медали американците Стийв Джонсън и Джак Сок победиха седмите поставени Даниел Нестор и Васек Поспишил от Канада в два сета - 6:2, 6:4./БТА