Световният номер 1 Рафаел Надал (Испания) победи Ернест Гулбис (Латвия) със 7:6 (7:3), 6:3 и се класира за полуфиналите на тенис турнира в Катар с награден фонд 1 милиона долара.

Испанецът, който играе на турнира болен от грип, спечели трудно първия сет след тайбрек, но във втория даде на съперника си само три гейма. В опит да се класира за втора поредна година на финала Рафаел Надал ще се изправи срещу шампиона от миналата година Николай Давиденко (Русия), който победи Иво Карлович (Хърватия) с 6:3, 7:5 и продължава напред в турнира. Номер 2 в света Роджър Федерер (Швейцария) също се класира за полуфиналите.

На четвъртфиналите Федерер постигна лесна победа с 6:2, 6:2 за 65 минути над Виктор Троицки (Сърбия) и за пети пореден път ще играе на полуфиналите.

Федерер е двукратен шампион в турнира и има 21 победи и 3 загуби в Доха. В друг мач от четвъртфиналите номер 3 в схемата Жо-Вилфред Цонга (Франция) победи Гилермо Гарсия-Лопес (Испания) със 7:6 (7:4), 7:6 (9:7).

Цонга се бори за място на финал на турнир от АТП за пръв път от последните 15 месеца. Последната му титла или финал бе в Токио през 2009 година. На полуфиналите Федерер ще срещне Цонга.