Рафаел Надал имаше изненадващо тежък четвъртфинал в Монте Карло, но все пак не допусна изненада и победи Гидо Пеля след 7:6(1), 6:3 за близо 2 часа и половина на корта.

Краля на клея допусна цели пет пробива в двубоя, но на свой ред постигна седем и стигна до успеха в два сета.

За него това бе 18-а поредна победа в Княжеството, където е 11-кратен шампион. Той вече има и 25 последователно спечелени сета на централния корт "Рение III" като последният, който успя да вземе сет от него в Монте Карло бе Кайл Едмънд в началото на надпреварата през 2017-а. Пеля всъщност е и първият от британеца насам, който печели повече от 4 гейма в сет срещу испанеца на този турнир.

Минути, след като Новак Джокович бе отпаднал от Даниил Медведев на същия корт, Надал бе в доста затруднено положение. След четири пробива в първите пет гейма на мача той губеше с 1:4, а Пеля имаше три геймбола за 5:1. Все пак Надал върна единия пробив, а след това стигна и до 4:4. Проблемите обаче продължиха. Отново аржентинецът бе по-напред до успеха в сета с пробив за 6:5, но и този път не съумя да се възползва. В последвалия тайбрек пък Надал вече нямаше намерение да допуска изненади и след 7:1 поведе.

Втората част започна с нов брейк за Матадора, който така и не успяваше да стабилизира играта си на сервис. Пеля пропусна четири брейкбола в четвъртия гейм, след което Надал стигна до 5:1. Световният №35, който е в отлична форма и по-рано през сезона спечели първа АТР титла, удължи двубоя с поредния пробив в мача, който завърши с още един такъв за 6:3.

Така Надал е само на един мач от 13-и финал в Княжеството, където в цялата си кариера има само 4 загуби - две от Новак Джокович и по една от Давид Ферер и Гийермо Кория.

Негов съперник на полуфинала ще бъде победителят от амча между Борна Чорич и Фабио Фонини.