Испанецът Рафаел Надал спечели за първи път в кариерата си титлата на Уимбълдън, след като победи шампиона от последните пет години Роджър Федерер от Швейцария с 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7 в най-дългия финал в историята на надпреварата, продължил 4:48 часа.

Двубоят на два пъти беше прекъсван заради дъжд, но в крайна сметка тореадорът от Майорка триумфира. Поставеният под номер едно Федерер наниза 25 аса и успя да навакса изоставане от два сета, но в края това се оказа недостатъчно.

Първият път двубоят беше прекъснат при 5:4 за Федерер в третия сет. Мачът започна отлично за Надал, който за трети пореден път е на финал на Уимбълдън. Испанецът проби за 2:1, след което удържа предимството си, за да вземе първия сет с 6:4.

Федерер стартира мощно във втория и и набързо дръпна с 3:0. Надал обаче направи невероятна серия и с пет поредни гейма след 1:4 направи обрат.

В третия гейм на третия сет испанецът почувства болки в дясното коляно и се наложи намесата на физиотерапевта. Проблемът обаче изглежда не оказа влияние и той продължи да играе на високо ниво.

След първото прекъсване заради дъжда се стигна до тайбрек. Федерер контролираше развоя му през цялото време и след четири аса успя да го спечели със 7:5 точки.

Четвъртият сет също стигна до тайбрек. Надал поведе с 5:2 и имаше два сервиса, но Федерер обърна до 6:5. Испанецът получи пропусна два мачбола при 7:6 и 8:7, но в крайна сметка швейцарецът запази хладнокръвие и изравни след 10:8 точки.

Петият решителен сет вървеше без пробиви, когато дъждът отново дойде при 2:2 и 40:40. При подновяването на играта Федерер пропусна една възможност за пробив, след което се спаси от 15:40 в 11-ия гейм. В крайна сметка обаче той допусна пробив за 7:8, а след това Надал успя да удържи подаването си, за да триумфира за първи път на Ролан Гарос и на Уимбълдън в един сезон след легендарния швед Бьорн Бьорг през 1980 година.