Рафаел Надал е на мнение, че ако не изпитваше толкова често проблеми с контузии в края на годината, можеше и да е подобрил рекорда на Пийт Сампрас от шест.

Испанският тенисист напусна заключителния Мастърс на осемте най-добри в петък след пирова победа над Стефанос Циципас в три сета. Финалистът в надпреварата от 2010 и 2013 не успя да достигне полуфиналите, след като в късния мач от група Андре Агаси шампионът от миналата година Александър Зверев се справи с Данийл Медведев.

Въпреки това, Надал завършва годината като номер 1 в света за пети път в своята кариера, след като в другата група Новак Джокович не успя да прескочи групата след две поражения в трите си срещи. 19-кратният шампион в турнирите от Шлема, който триумфира на Ролан Гарос и Ю Ес Оупън тази година, сподели след края на двубоя с гръцкия талант, че изпитва облекчение и задоволство от това, че отново приключва календарната година като най-добрия тенисист в света.

„Мисля, че този трофей е олицетворение на положения труд и усилия през цялата година – чудесна във всеки един аспект. Този трофей в ръцете ми е голямо лично задоволство. Имаше няколко деморализиращи моменти през сезона по отношение на физически проблеми, но съм изключително щастлив за всичко. Голямата разлика между първата до днешната – 11 години, е огромно нещо. Не знам дали някой го е постигал или не, но е нещо труднопостижимо“, сподели испанецът, който завърши годината като номер 1 за първи път през 2008.

Надал допълни, че за него е чест да изравни големите си съперници Роджър Федерер и Новак Джокович като завършени години под номер 1, но отбеляза, че контузиите са го възпрели да задмине рекорда на Сампрас от шест. „Не мога да се оплача, но не мога да отрека и, че в един момент, период от 2-3 години, бях в позиция да завърша отново като номер 1, но винаги се контузвах и това ми попречваше да се боря за върха в мъжкия тенис“, завърши той. /БГНЕС