Световният номер 1 Рафаел Надал запази шансове да се класира за полуфиналите на заключителния турнир на АТП в Лондон, след като победи руснака Данийл Медведев с 6-7(3), 6-3, 7-6(4) в много интересен и оспорван мач от група "Андре Агаси".

Двамата отново направиха изключително зрелище за феновете на тениса, след като го сториха във финала на Откритото първенство на САЩ преди два месеца, а Надал за пореден път демонстрира борбения си дух, наваксвайки изоставане от 1-5 в решаващия сет, за да стигне до успеха.

В първия сет и двамата тенисисти бяха солидни на сервис, като Медведев загуби едва шест точки при своите подавания, а Надал даде само една точка за пробив на съперника си, но я отрази. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който световният номер 4 се наложи със 7-3. Рафа вдигна оборотите във втората част и стигна до два пробива, за да вкара мача в трети сет. 

Той започна с тотална доминация на Медведев, който поведе с два пробива и 5-1. Надал обаче не се отказа и спечели пет от следващите шест гейма, за да дръпне с 6-5, като по пътя си отрази един мачбол и на два пъти проби, когато съперникът му сервираше за мача. В последвалия тайбрек след девет спечелени точки на сервис руснакът трепна пръв и допусна грешка, и в крайна сметка Надал затвори мача след два часа и 48 минути игра.

С този успех левичарят от Майорка вече има една победа и една загуба в групата и запази шансове да продължи напред, като същевременно добави и 200 точки към актива си за световната ранглиста, което означава, че Новак Джокович трябва да спечели титлата в Лондон, ако иска да има шанс да завърши годината като номер 1.

Медведев, от своя страна, допусна втора загуба в надпреварата, а в последния си мач в петък ще срещне миналогодишния шампион Александър Зверев, докато Надал ще търси победа срещу Стефанос Циципас, за да се пребори за едно от първите две места в групата. /БГНЕС