Британецът Анди Мъри се наложи с 6:2, 6:2 над американеца Джеймс Блейк и се класира за полуфинала на турнира в Абу Даби. В битката за място на финала Мъри ще срещне швейцареца Роджър Федерер.

В другия мач от първия кръг в състезанието руснакът Николай Давиденко изхвърли друг американец - Анди Родик, побеждавайки го с 6:4, 6:4 и ще срещне на полуфинал испанеца Рафаел Надал.

Турнирът в Абу Даби не е част от веригата на АТП, но събира шест от десетте най-добри тенисисти в света в момента, като победителят получава целия награден фонд от 250 хиляди щатски долара.

„В тези демонстративни мачове не винаги си концентриран на 100%, още повече, че в момента и ние празнуваме като всички хора. Надявам се обаче в следващия ми двубой да се представя още по-добре. Каквото и да си говорим, срещу Надал всички мачове са сериозни, дори и да играем футбол в свободното време”, каза Давиденко след успеха си над Родик.

В същото време австралийската тенис легенда Джон Нюкомб прогнозира титла за Анди Мъри в първия турнир от Големия шлем за годината - Открито първенство на Австралия.

„В момента Мъри е номер четири в света, но ако играе през цялата предстояща година по същия начин, както в Абу Даби вчера, то той ще завърши 2009-а като номер едно”, заяви Нюкомб, който е седемкратен победител в Големия шлем.